11 грудня Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним звільнення Насірова з посади голови ДФС / фото УНІАН

Відновлений судом на посаді голови Державної фіскальної служби України (ДФС) Роман Насіров заявляє, що з 27 грудня на законних підставах обіймає посаду голови ДФС.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожУказ Насірова про поновлення себе на посаді голови ДФС є неправомірним - прес-секретар відомства

Відео дня

"Виконуючи рішення суду, я, Насіров Роман Михайлович, вчора приступив до здійснення повноважень голови Державної фіскальної служби України, про що в установленому законом порядку був виданий наказ. Таким чином, з 27 грудня 2018 року я на законних підставах обіймаю посаду голови ДФС України", - зазначив він.

Насіров додав, що Конституцією і законами України встановлено, що рішення суду є обов’язковим до виконання.

"Будь-які посилання окремих осіб про те, що для поновлення мене на посаді необхідне розпорядження Кабінету міністрів України, є неправомірними. Таке розпорядження необхідне лише при призначенні або звільненні голови ДФС України", - зазначив він.

Крім того, Насіров додав, що він у встановленому порядку надав Кабміну, а також ДФС усі необхідні документи: рішення суду та виконавчий лист про поновлення його на посаді. За його словами, відповідно до чинного законодавства, після отримання і реєстрації встановлений 3-денний строк виконання судового рішення, який закінчився 26 грудня. Так, після закінчення зазначеного строку, додав Насіров, він 27 грудня приступив до здійснення повноважень голови ДФС.

"Рішенням суду було скасовано незаконне розпорядження Кабінету міністрів України про звільнення і поновлено мене посаді голови ДФС України. При цьому, суд не зобов’язував ні Кабінет міністрів України, ні будь-який інший державний орган приймати щодо мого поновлення будь-які дії, в тому числі, приймати розпорядження про моє поновлення, оскільки суд своїм рішенням вже поновив мене на посаді голови ДФС України", - йдеться в дописі.

Насіров також додав до допису фото рішення Окружного адміністративного суду Києва від 11 грудня.

Як повідомляв УНІАН, 10 листопада 2017 року прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури направили до суду обвинувальний акт проти тодішнього голови ДФС Насірова і його підлеглого - керівника Департаменту погашення боргу ДФС Володимира Новикова.

Насірову інкримінується зловживання владою або службовим становищем та службове підроблення - статті 364 і 366 Кримінального кодексу України, його підлеглому - вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) КК.

За версією слідства, Насіров у 2015-2016 роках, діючи в інтересах народного депутата Олександра Онищенка, ініціював необґрунтовані рішення про розстрочення податкового боргу трьом компаніям, що завдало державі збитків на суму майже 2 млрд грн.

Кабінет міністрів 3 березня 2017 року відсторонив Насірова від виконання обов'язків голови ДФС на час проведення розслідування, а 31 січня 2018 року звільнив з цієї посади.

11 грудня Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним рішення, яким Насірова було звільнено з посади голови ДФС.

16 грудня президент України Петро Порошенко заявив, що Кабінет міністрів не планує поновлювати Романа Насірова на посаді голови Державної фіскальної служби.