Зовнішня політика РФ може змінитися після відходу Путіна / kremlin.ru

Російський соціолог та публіцист Ігор Ейдман вважає, що нова влада РФ буде змушена повернути Україні Крим, аби нормалізувати відносини з цивілізованими країнами.

Читайте такожПутін хоче "з'єднання їсти" всю Білорусь - соціолог

Під час чату на «Главреді» експерт зазначив, що будь-який російський лідер після Путіна, який не поверне Україні окупований півострів, буде сприйматися як «Путін-2», а це нікому не потрібно.

Відео дня

За словами Ейдмана, чимало російських політиків не наважуються обіцяти повернення Криму Україні після приходу до влади.

"Ніхто цього говорити не стане, тому що в Росії все-таки це буде непопулярним рішенням", — зазначив соціолог.

"У зв'язку з Кримом в Росії пройшла потужна інформаційна та пропагандистська кампанія. Бо якому-небудь Навальному (опозиціонер Олексій Навальний — ред.) говорити про те, що він поверне Крим Україні, це означатиме ставити хрест на своїй політичній кар'єрі", — підкреслив він.

"Інше питання — чи вважають російські опозиціонери, що захоплення Криму було правильним кроком? Ні, звичайно. І багато хто з них про це говорив. Однак, що буде, якщо умовний Навальний або інший опозиціонер прийде до влади в Росії?" — вказав Эйдман.

За його словами, новому лідеру Росії доведеться вести політику нормалізації відносин зі світом, насамперед, із Заходом.

«Це — очевидна проблема, яка впливає на економіку і все інше. І питання з Україною доведеться вирішувати. А Путіна будуть звинувачувати в тому, що в результаті його дій Росія, м'яко кажучи, посварилася з Україною. Тому почнуться переговори", — вважає експерт», - вважає експерт.

На думку соціолога, частина Донбасу Росія поверне Україні відразу.

"А з приводу Криму почнуться якісь переговори, які, найімовірніше, закінчиться тим, що Крим буде повернуто (звичайно, треба віддати одразу, але так навряд чи буде)", — сказав він.

"Тому що, якщо Росія не поверне Крим, нову владу РФ не будуть на міжнародній арені сприймати як нормальну демократичну владу, а Росію — як демократичну державу, тож і відновлення тісної співпраці з цивілізованими країнами буде неможливим...", — вважає аналітик.

Ігор Ейдман також заявив, що війна на Донбасі може закінчитися для України або капітуляцією, або перемогою над Росією, так як режим президента РФ Володимира Путіна не зацікавлений у "розрулюванні" ситуації, що склалася на сході України.