Вже оголошені підозри трьом колишнім міністрам оборони / фото УНІАН

Генеральний прокурор України Юрій Луценко сподівається, що слідство, яке веде Державне бюро розслідувань, протягом року дасть оцінку екс-головам Міністерства оборони та Генерального штабу щодо роззброєння армії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Луценко повідомив журналістам після засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних силах України у період з 2004 до 2017 років сьогодні в Києві.

«Сьогодні ми ще не готові говорити про персональну відповідальність кожного з міністрів оборони, начальників Генштабу, їхніх підлеглих», - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожЛуценко: дії екс-голів Міноборони і Генштабу, що призвели до зниження обороноздатності, можуть кваліфікувати як держзраду

Проте, за словами генпрокурора, вже оголошені підозри трьом колишнім міністрам оборони: Михайлу Єжелю, Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву. «Їм інкримінується або службова недбалість, або державна зрада», - додав він.

«Думаю, що слідство, яке зараз згідно із законом належить не ГПУ, а ДБР, дасть законну оцінку протягом цього року і всім іншим учасникам цієї діяльності по, фактично, роззброєнню української армії», - прогнозує генпрокурор.

Луценко пояснив, що, згідно з процедурою, міністр оборони формував списки надлишкового майна, які подавав на розгляд Кабінету міністрів, уряд ухвалював рішення і виводив це майно з користування ЗСУ, після чого міністр оборони його реалізовував.

«Ми знаємо ринкову вартість всього майна, яке було реалізовано Міноборони. Тепер ми маємо дізнатися вартість, яку отримав український бюджет після реалізації цього майна в середині країни (менша частина) та зовні (більша частина). Якщо різниця буде відчутною, тоді виникне питання збитків для держбюджету, і за них понесуть відповідальність від тих, хто продавав, до тих, хто зробив це можливим», - додав він.