Кучма зауважив, що жоден європейський лідер не кличе Україну до НАТО \ УНІАН

В Європі немає жодного лідера, який би відкрито заявив, що готовий взяти Україну в НАТО, натомість всі орієнтуються на реакцію Росії.

Читайте такожКучма заговорив про загрозу нового Майдану після виборів

Про це сказав колишній президент України Леонід Кучма на спільному брифінгу з екс-президентами Леонідом Кравчуком та Віктором Ющенко, передає Українська правда. "Назвіть, будь ласка, в Європі лідера, хоч одного, який би сказав, що так, ми приймемо Україну в НАТО", - сказав Кучма і зазначив, що таких немає.  

Відео дня

"Я в цьому практично переконаний, що при прийняті таких кардинальних рішень, завжди Євросоюз буде дивитися на великого сусіда Росію", - заявив екс-президент.

На його думку, ЄС охоче співпрацює з РФ через "геологічну карту", тому що Росія забезпечена корисними копалинами.

Він заявив, що США і ЄС укладають газові контракти з РФ і лише Україна купує європейський. Кучма вважає, що Україна перекуповує в Європі російський газ за завищеною ціною.

У свою чергу Віктор Ющенко заявив, що закріплення курсу України в НАТО та ЄС  - це добре, адже це точний орієнтир країни на найближчі десятки років, а уже напередодні самого вступу України в Альянс у країні точно проведуть відповідний референдум.

За його словами, позаблоковий статус України не приніс їй нічого доброго і закликав українців "тримати хвіст пістолетом".

Водночас перший президент України Кравчук заявив, що наразі "потрібно аналізувати реальні речі, а не фантазувати".