Грібаускайте прогнозує посилення тиску Євросоюзу на Росію / фото УНІАН

Президент Литви Даля Грібаускайте прогнозує посилення тиску Європейського Союзу на Російську Федерацію в разі подальших агресивних дій проти України у Керченській протоці.

Про це вона сказала на спільній прес-конференції з президентами Польщі Анджеєм Дудою та України Петром Порошенком в Любліні (Польща), яка транслювалася в ефірі "5 каналу".

Президент Литви привітала внесення змін до Конституції України з метою закріплення стратегічного зовнішньополітичного курсу України на європейську і євроатлантичну інтеграцію вступу в Європейський Союз та Організацію північноатлантичного договору (НАТО). "Це так само заслуга пана президента Порошенка", - заявила Грібаускайте.

Відео дня

Читайте такожПорошенко: ми чекаємо від НАТО надання Україні ПДЧ з конкретною датою вступу

"Для нас, європейців, дуже важливо бачити і знати, що Україна залишається на шляху, за який варто боротися, і ми підтримуємо Україну на цьому шляху", - наголосила президент Литви.

"Щодо додаткових санкцій, ми говорили стосовно ситуації в Азовському морі, бо ми знаємо, що це значить, коли на тебе нападають", - додала вона.

Вона висловилася за необхідність збереження всебічної підтримки України, оскільки йдеться про стабілізацію ситуації не тільки в Україні, а й про безпеку у країнах Балтики.

Грібаускайте зауважила, що всі країни ЄС ухвалили політичне рішення про майбутнє запровадження санкцій проти росіян, відповідальних за напад і захоплення українських моряків біля Керченської протоки.

За її словами, мета цих санкцій полягає у висловленні позиції ЄС щодо незгоди з російськими діями. Президент Литви наголосила, що Євросоюз "буде далі тиснути на Росію", "а якщо Росія не буде підтримувати жодних перемовин щодо України і буде проводити агресивну політику в Керченській протоці, тоді посилиться тиск".

Як повідомляв УНІАН, 18 лютого високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні повідомила, що рішення про нові санкції проти Росії можуть бути ухвалені у наступні кілька тижнів. Вона заявила, що офіційне ухвалення нормативних актів стосовно нових санкцій буде завершено найближчими днями.

15 лютого Порошенко повідомив, що ЄС вже затвердив "азовський пакет" санкцій проти РФ через захоплення в полон українських моряків та суден й ухвалить його на початку наступного тижня.

Агентство Reuters з посиланням на два дипломатичні джерела у Брюсселі поінформувало, що ЄС запровадить санкції проти 8 росіян.