Американський есмінець "Дональд Кук" / фото facebook.com/USSDonaldCook/

Заходження кораблів НАТО в Чорне море – це безпрецедентний крок із моменту інтеграції Болгарії та Румунії в Північно-атлантичний альянс. Це важливий політичний і військовий сигнал Росії.

Таку думку озвучив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає «Обозреватель». Він зазначив, що ще зарано говорити про створення органу управління чорноморського командування НАТО.

Читайте такожВ Одеський порт зайшов американський ракетний есмінець (фото, відео)

Відео дня

"Вони відбуваються на ротаційній основі. Те, що відбувається зараз у Чорному морі, як на мене, це закономірно, після того, як Росія вкотре продемонструвала свою агресивну політику і поведінку. Це відповідна реакція країн-членів НАТО на те, як Росія намагається встановлювати контроль у Чорному морі", – сказав він.

Основним союзником у цьому питанні для України є США, переконаний експерт. Активна співпраця іде також із іншими країнами-членами НАТО, наприклад, із Британією і Німеччиною.

"У США і НАТО є всі важелі й механізми, щоб контролювати ситуацію в Чорному морі. Їм достатньо в цьому плані своєї бази в Румунії. У перспективі її можна розширити. Для них це немає особливого значення. Ті завдання, які вони ставлять, можуть вирішувати і без України", – сказав Мусієнко.

Головне, про що Київ має говорити із партнерами, то це те, щоб НАТО допомагали нам відновлювати морську компоненту ВМС, додає він. Вести діалог у цьому напрямку було б набагато корисніше.