фото прес-служби партії

«Програма УКРОПу щодо Криму – дуже чітка. Крим і Донбас повинні бути частиною великої стратегічної програми української держави щодо деокупації та реінтеграції цих територій. Донбас і Крим одночасно мають бути частиною порядку денного міжнародних переговорів. Ми не дамо забути про Крим. Ми боротимемося за повернення, деокупацію та реінтеграцію півострова до складу України», – заявив голова правління фонду «Майдан закордонних справ», очільник Київської міської організації УКРОПу Богдан Яременко.

За його словами, вина за жертви та нещастя, які стали наслідком агресії Росії, лежить на режимі Володимира Путіна. При цьому Богдан Яременко поклав часткову вину й на українську владу, яка допустила, зокрема, економічні стосунки з окупантами.

«Ми маємо питання до української влади: чому в Україні існує закон про вільну економічну зону «Крим»? Яким чином можна одночасно воювати й торгувати з окупантом? Чому, попри обіцянки президента, це питання не вирішується, а закон не скасовано? Він не лише уможливлює діяльність аморальних українських торгашів і ведення бізнесу в Криму, він ще й робить з громадян України колоніальних підданих», – наголосив він.

Відео дня

Водночас очільник Кримської організації партії Ерфан Кудусов підкреслив, що створення кримськотатарської національної територіальної автономії у складі України стане першим кроком до деокупації півострова.

«Ці п’ять років пролетіли, а Крим, на жаль, не звільнено. Вина в цьому, у першу чергу, на державі-агресорі – Російській Федерації. Але ми кажемо і про часткову вину українських політиків. У результаті їхньої безвідповідальної політики щодо Криму так і не було створено кримськотатарську національну територіальну автономію. Це могло б попередити багато жертв. Кримськотатарська національна територіальна автономія в Україні стане першим кроком до деокупації Криму», – зазначив він.

Також Ерфан Кудусов зачитав імена кримчан, які стали заручниками Російської Федерації. Частина з них незаконно перебуває під домашнім арештом, а частина – у місцях позбавлення волі.

Наприкінці акції учасники влаштували показову «публічну страту» опудала президента Російської Федерації Володимира Путіна за злочини проти України.