У Чехії прокоментували анексію Криму, мілітаризацію півострова та утиски прав кримських татар / Фото Vlasta Juricek via flickr.com

Анексія Криму Росією була кричущим порушенням міжнародного права, і Чеська Республіка продовжує вважати Кримський півострів територією України.

Читайте такожАксьонов зізнався, що Путін особисто керував захопленням Новини

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства закордонних справ Чехії.

Відео дня

Наголошується, що Чехія, яка також пережила військову окупацію частини своєї території сильною державою, зберігає тверду прихильність політиці невизнання анексії.

“Мілітаризація території Криму, що триває, так само як і порушення безперешкодної та вільної навігації через Керченську протоку в Азовське море, являє собою ще одне кричуще порушення міжнародного права. Більш того, це несе загрозу стабільності та безпеці в Європі", - йдеться в заяві відомства.

Зазначається також, що з моменту окупації Криму РФ почалися порушення базових людських і громадянських прав кримських татар, так само як і інших етнічних та релігійних громад півострова.

Крім того, Чехія в черговий раз закликала РФ звільнити Олега Сенцова та інших незаконно утримуваних українських громадян, включно з екіпажами суден ВМС України, захопленими в листопаді минулого року.

Довідка УНІАН. Росія в березні 2014 року після введення військ анексувала український Крим, організувавши там так званий "референдум про його самовизначення". Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% висловилися за приєднання Криму до РФ.

18 березня 2014 року в Кремлі був підписаний так званий договір про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя. Країни Заходу не визнають анексію Криму і ввели санкції проти Росії. Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму.