Ілюстрація / REUTERS

Україна пропонуватиме провести обмін 25 засуджених росіян на 25 українських політв’язнів в березні.

Про це перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, відбулась нарада з представником України в ТКГ Євгеном Марчуком.

Відео дня

«За результатами підготували звернення на представників ОБСЄ і РФ в ТКГ і гуманітарній групі з вимогою поставити першим питанням 27 березня, під час засідання групи, визначення дати негайної передачі РФ 25 росіян, засуджених в Україні, в обмін на політв‘язнів Кремля», - зазначила Геращенко.

Читайте такожВолкер закликав Росію негайно звільнити українських моряків після 100 днів полону

«Сьогодні уповноважений з прав людини РФ Тетяна Москалькова заявила, що вона не має офіційного мандату займатися питанням обмінів і звільнень й що цим має займатися контактна група в Мінську. В той же час в Мінську представники РФ котрий рік валяють ваньку і відмовляються обговорювати питання звільнення росіян в обмін на українців за формулою 25/25, наполягаючи, що це «питання омбудсменів», - додала вона.

Геращенко зазначила, що цій позиції підігріють і деякі представники ОБСЄ, намагаючись перекласти відповідальність на омбудсменів.

«Ми з Євгеном Марчуком направили на адресу ТКГ і гуманітарної групи ці публічні заяви пані Москалькової і негайну нашу вимогу визначити дату обміну. Ми пропонуємо зробити звільнення у березні», - написала Геращенко.

Вона підкреслила, що це 16 за останні 16 місяців звернення до росіян з вимогою забрати своїх громадян та віддати українських.

«Також маю зазначити, що у списку 25 росіян, яких ми готові передати, ті , хто офіційно звернувся до Путіна з проханням забрати їх на «родіну». Прізвище Вишинського ніколи не згадувалося в Мінську ні росіянами, ні їх маріонетками з ОРДЛО. Також він сам не передав заяв з проханням про можливу передачу його РФ в обмін на українців», - зазначила Геращенко.

Як повідомляв УНІАН, 13 березня перший заступник голови ВР, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко заявила, що українська сторона готова передати Росії 25 росіян та помилувати 72 сепаратистів в обмін на утримуваних на Донбасі 19 цивільних і військовослужбовців.

27 березня відбудеться чергове засідання робочих підгруп та ТКГ у Мінську.