Росія не хоче повертати своїх співгромадян з українських в'язниць / фото УНІАН

Росіяни, засуджені в Україні за участь у війні на Донбасі, просять обміняти їх на українських ув'язнених в Росії й написали листи з відповідними проханнями президенту РФ Володимиру Путіну.

Видання "Новая газета" опублікувало три листи російських військових, які відбувають покарання в українських в'язницях.

"Я, Єгоров Сергій Геннадійович, <...> уродженець Російської Федерації Свердловської області <...>. Я був узятий в полон 14 квітня 2017 р. в нічний час збройними силами України <...> Мене звинувачують в тому, що я є стрільцем "ЗС ДНР" 5 ОМСБ, 1 рота 2 взвод 2 відділення, я дійсно є добровольцем, прибув виконати свій патріотичний обов'язок", - йдеться в одному з листів.

Відео дня

Автори всіх трьох опублікованих листів пишуть, що за час перебування у в'язницях у них погіршилося здоров'я, а необхідна медична допомога росіянам не надавалася. Всі ці листи закінчуються приблизно однаково.

Читайте також"Їх там немає": у Путіна відреагували на повідомлення про відправку російських найманців до Венесуели

"Виходячи з вищевикладеного, прошу Вас, Володимире Володимировичу, допомогти, посприяти у вирішенні питання щодо мого переведення в РФ або організувати і здійснити можливий обмін заручників і військовополонених громадян РФ на політичних в'язнів, полонених громадян України, які перебувають у в'язницях РФ. Прийміть, будь ласка, всі необхідні заходи по поверненню нас, громадян РФ, які перебувають у в'язницях України, до себе на батьківщину", - передає видання.

Такі прохання президенту Росії подали двадцять один громадянин і одна громадянка РФ, що утримуються в колоніях і СІЗО України за звинуваченнями в різного роду участі у війні на Донбасі.

Наголошується, що ці листи були написані ще в серпні минулого року і відразу ж передані російській стороні по дипломатичних каналах, однак реакції ніякої не було.

"Жодної відповіді на прохання Росія не дала, ніхто так і не зацікавився долею співвітчизників, до них не поїхали консули, їм не стали слати передачі й писати листи, ніхто не зв'язався з їхніми родичами, Росія продовжувала грати в "ихтамнетов" на всіх рівнях", - пише "Новая газета".

Видання також нагадує, що Україна в цілому 13 разів зверталася до Російської Федерації з пропозиціями обміняти громадян Росії на українців, які сидять у російських в'язницях і СІЗО. Останній раз це було днями, в ПАРЄ, коли віце-спікер Верховної ради Ірина Геращенко буквально прокричала прізвища журналістам, додавши: «Заберіть своїх, віддайте наших!»