Йоганнес Ган / REUTERS

Комісар Європейського Союзу з питань європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнес Ган наголошує, що необхідно використовувати кожну нагоду у міжнародних відносинах, аби повторювати, що Крим є частиною України.

Про це єврокомісар сказав під час дебатів у Європейському парламенті в Страсбурзі з нагоди п’ятої річниці окупації Криму Росією.

Він наголосив, що ЄС не визнає і не буде визнавати незаконну анексію Криму. “Ми непохитні у нашій політиці невизнання”, - наголосив єврокомісар.

Відео дня

Читайте такожРосія планує перемістити ядерні боєприпаси до окупованого Криму – розвідка

”Ми усі повинні продовжувати зберігати невизнання незаконної анексії Кримського півострова пріоритетним питанням нашого порядку денного”, - відзначив Ган.

“Погіршення ситуації з безпекою у регіоні Чорного моря є постійним предметом для занепокоєння в умовах посилення мілітаризації Кримського півострова”, - заявив Ган.

Також він наголосив, що необґрунтоване застосування Росією сили у Керченській протоці у листопаді 2018 року є ще одним наслідком незаконної анексії півострова та слугує нагадуванням про негативний вплив анексії на регіональну стабільність.

“ЄС очікує від Росії на безумовне і без подальших зволікань звільнення українських членів екіпажів та суден, котрі були захоплені”, - наголосив Ган.

“Росія повинна забезпечити дотримання їхніх прав на адвокатське представництво та доступ для консульських посадових осіб. Ми також очікуємо, що Росія забезпечить їх належним медичним обслуговуванням”, - наголосив він.

Крім того, єврокомісар зауважив, що застосування Росією режиму перевірок суден обмежує судноплавство через Керченську протоку до українських портів і призвело до значних затримок суден.

“Сотні суден під українськими і міжнародними прапорами, в тому числі країн-членів ЄС, зазнають збитків від контролю, який може тривати декілька днів. Ми очікуємо, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне судноплавство для усіх кораблів через Керченську протоку в Азовське море, та з нього, у відповідності з міжнародним правом”, - сказав Ган.

Читайте такожПутін у своєму ближньому колі вже називає помилкою окупацію Криму – Джемілєв

Єврокомісар запевнив, що Україна не опинилась сама на одинці, коли доводиться стикатися з порушенням Росією міжнародного права.

“Ми підтримували нашого асоційованого партнера і продовжимо це робити. Ми засуджуємо спорудження Керченського мосту”, - заявив він.

“Ми, Європейський Союз, не маємо сумнівів, що ми відстоюємо. Ми стоїмо на стороні міжнародного права. Ми стоїмо на стороні базового принципу, що кордони не мають змінюватися за допомогою сили, і перш за все, ми на стороні українського народу”, - наголосив Ган.

Він зазначив, що в останні роки ЄС інвестував в Україну більше, ніж в будь-яку іншу країну світу, і що підтримка ЄС зберігатиметься.

“Я також вважаю, що ми повинні використовувати усі можливості на нашому двосторонньому і багатосторонньому рівні, аби знову повторювати нашу принципову позицію щодо незаконної анексії та заявляти, що Крим – це Україна”, - констатує єврокомісар.