Володимир Путін на прес-конференції / фото REUTERS

Сергій Гайдай, відомий політтехнолог, директор зі стратегічного планування агентства Гайдай.Ком, спрогнозував вірогідність широкомасштабної військової агресії Росії проти України.

Свій прогноз він дав, відповідаючи на питання читача під час чату на Главреде.

"Путін зрозумів, що безкровного завоювання українських територій не буде, що українці будуть чинити опір, причому дуже активно. А це в плани Путіна не входило. Путін розуміє ще й інше: навіть розбивши українську армію, він не зможе утримувати в окупації такі території. Це буде постійна партизанська війна, постійні диверсійні дії. Це буде серйозно підривати Росію зсередини... Тому мені здається, що на даний момент Путін чудово усвідомлює, що війна для нього не вигідна, він її не потягне, не дивлячись на всі російські ресурси і можливості", - вважає експерт.

Відео дня

На думку Гайдая, у Росії вистачає чисто військових ресурсів для масованого наступу на ЗСУ, а нинішня влада України навряд чи зможе щось протиставити йому.

Читайте такожРозгорнуті на кордоні з Україною російські дивізії можуть перейти у широкомасштабний наступ - Порошенко

"В принципі, у Росії на даний момент вистачить сили розбити українську армію. Тут, вибачте, ілюзій немає. Адже Порошенко за п'ять років так і не побудував таку армію, яка змогла б за своєю боєготовністю перевершити російську армію, як, наприклад, колись це зробили ізраїльтяни – перебуваючи в агресивному оточенні арабських країн та воюючи проти чисельно і ресурсно переважаючого супротивника, вони зуміли показати значно більш високу боєздатність і досі такими залишаються. На жаль, Порошенко – не той чоловік, який зміг би це зробити", - висловився експерт.

На думку політтехнолога, фраза "Путін - нападе" є інструментом Адміністрації президента. Вона запускається в український інформпростір для залякування.

"Тому, звичайно ж, "Путін нападе" – це більшою мірою маніпуляція штабу на Банковій, ніж реальність, а реальний опір російської агресії надали пересічні українці. Крім того, Путін вже напав на Україну і вже показав, що він може. І, зверніть увагу, напав він тоді, коли Порошенко ще не був президентом. І основний опір російським військам відбувся не тому, що нами активно керував Порошенко. А опір українці і так зробили загарбникові, навіть не маючи на чолі такого "ефективного" головнокомандувача. Тому, на жаль, в словах про те, що російські війська ось-ось нападуть, дуже багато маніпуляцій, і в основному вони – з боку чинного президента", - підсумував він.

Раніше політтехнолог Сергій Гайдай висловлював думку, що бажання президента Російської Федерації Володимира Путіна напасти на Україну або піти на військову агресію не залежить від того, хто буде обраний президентом нашої країни.