Ідея про прямі переговори між переможцем президентських виборів Володимиром Зеленським і президентом РФ Володимиром Путіним є правильною.

Читайте такожУ Кремлі розказали деталі "путінської паспортизації" українців

Про це заявив політолог і соціолог, директор соціологічної служби Український барометр Віктор Небоженко, передає "Главред".

"Згадайте, коли тільки почалася війна в 2014 році, американці запропонували "женевський формат", який передбачає участь в переговорному процесі представників України, США, ЄС і Росії. Причому РФ представлятиме міністр закордонних справ.

Москва тоді на це погодилася, але дуже швидко Путін зрозумів, що потрапив у пастку, коли сам став учасником переговорного процесу, а не представники "ЛДНР". Адже, таким чином, Росія визнала свою провину. Тоді Путін негайно відкликав свого міністра закордонних справ, а США у відповідь на зрив "женевського формату переговорів ввели перші санкції.

Про це мало хто пам'ятає, але природа перших санкцій проти Росії була саме така – вони були введені за те, що Росія відмовилася визнати себе учасницею конфлікту. І з тих пір Москва включила в переговорний процес сепаратистів", - нагадав він.

За словами експерта, пропозиція Зеленського - це повернення до первісного варіанта переговорів з США, але без представників "ЛДНР".

"Він хоче домогтися того, щоб зустрічалися ґвалтівник - Росія, жертва - Україна, ЄС - молодший суддя, США - старший суддя. Повірте, у такому форматі конфлікт на Донбасі може бути дуже швидко вирішено.

Де гарантія, що зараз Путін погодиться на такий формат? Минуло вже п'ять років війни, і йому все важче і важче. Спочатку він не знав, що таке санкції, а тепер розуміє це дуже добре", - додав Небоженко.

Як повідомляв УНІАН, Кремль може вирішити про надання російського громадянства в спрощеному порядку всім українцям.