Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі заявили, що взяли до уваги заяву обраного президента України Володимира Зеленського після рішення президента РФ Володимира Путіна видавати паспорти жителям окупованих районів Донецької та Луганської областей України.

Читайте також"Списки вже складені": у МінТОТ розповіли, кому окупанти роздадуть паспорти РФ в першу чергу

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Відео дня

"Зараз поки йде така заочна дискусія, я можу говорити лише за президента Путіна. Президент Путін досить чітко в Пекіні виклав свій підхід до основ діалогу. Він сказав про готовність вести діалог, сказав про нерозуміння того, як можна намагатися розв'язати внутрішньоукраїнську проблему південно-сходу, де-факто відмовляючись від основних положень Мінських домовленостей", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання журналістів щодо того, чи розчаровує Кремль подібна риторика з точки зору перспектив налагодження взаємодії Росії та України.

"Позиція Росії тут абсолютно зрозуміла, але так, дійсно, йде обмін заявами, ми все ретельно фіксуємо і беремо до уваги", - додав він.

При цьому Пєсков підкреслив, що план з надання російських паспортів, різних документів на надання державних соціальних послуг жителям Донбасу будуть розробляти відповідні міністерства і відомства.

"Це план вже не президента, цим будуть займатися відповідні підрозділи міністерства внутрішніх справ, яке займається паспортизацією. Та інші відомства, які займаються наданням згаданих соціальних документів", - сказав Пєсков, відповідаючи на питання, чи є у Путіна детальний план, як саме буде організована видача паспортів та інших документів на надання державних соціальних послуг для жителів Донбасу.

"Це не має бути президентським планом", - додав він.

Крім того, у відповідь на питання, де ці громадяни платитимуть податки, Пєсков уточнив, що "це вже залежатиме від того, хто, в які терміни будуть отримувати, і так далі". "Багато деталей, звичайно, проясняться вже по ходу процесу отримання паспортів", - сказав Пєсков.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не лише для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.

Зеленський зазначив, що громадянство України - це свобода, гідність і честь / фото УНІАН

27 квітня Зеленський прокоментував ідею президента РФ видавати громадянам України російські паспорти.

"По-перше, я б не радив російській владі даремно витрачати час, намагаючись спокусити громадян України паспортами РФ. Можливо, і знайдеться той, хто досі перебуває під впливом пропаганди. Можливо, хтось зробить це заради заробітку або у спробі сховатися від кримінальних розслідувань. Ми навіть можемо надати Володимиру Путіну перелік громадян України, яким найближчим часом стане дуже некомфортно в країні, яку вони цинічно грабували, зловживаючи високими посадами. Нехай Росія знову вирішує, де найбільше їй потрібні такі "професіонали" - у Ростові або Магадані", - сказано в заяві Зеленського, яке опублікувала його команда в Telegram-каналі.

Зеленський нагадав, що відмінність України, зокрема, полягає в тому, що українці мають у своїй країні свободу слова і вільні ЗМІ та інтернет.

"Тому ми прекрасно знаємо, що насправді надає російський паспорт. Це право бути заарештованим за мирний протест. Це право не мати вільних і конкурентних виборів. Це право взагалі забути про наявність природних прав і свобод людини. Тому не варто розраховувати, що багато українців захочуть стати "новою нафтою", в яку влада Росії намагаються перетворити власний народ", - заявив він.

При цьому Зеленський зазначив, що громадянство України - це свобода, гідність і честь: "Це те, що ми захищали та будемо захищати. Україна не відмовиться від своєї місії служити прикладом демократії для пострадянських країн. І частиною цієї місії стане надання захисту, притулку та українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу. Ми будемо надавати притулок і допомогу всім - всім, хто готовий битися пліч-о-пліч з нами за нашу і вашу свободу".