Чинний президент України Петро Порошенко заявив, що підпише ухвалений парламентом закон про функціонування української мови як державної.

Читайте такожУ Зеленського звинуватили оточення Порошенка у поширенні фейків та пригрозили відповідальністю

Як повідомила прес-служба глави держави, про це він сказав під час робочої поїздки до Львівської області.

Під час зустрічі з представниками громади та бізнесу Порошенко звернувся до голови Верховної Ради Андрія Парубія з словами подяки за підтримку і захист української мови. «Я наголошую, що без Парубія цей закон точно не був би проголосований», - сказав він.

«Закон про українську мову – це не означає, що ми хочемо «притиснути» будь-яку іншу мову. Це точно не так. Цей закон про те, що ми маємо захистити нашу мову. Бо ніде в світі, крім України, її не захистять», - наголосив Порошенко.

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», за який проголосували 278 народних депутатів.

Законом передбачено, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою як мовою свого громадянства. При цьому держава організовує курси української мови для дорослих і забезпечує можливість вільно опанувати державну мову громадянам України, які не мали такої можливості.

Згідно з законом, в Україні буде створена Національна комісія зі стандартів державної мови.

Законом визначені особи, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Серед них, зокрема, керівництво держави, депутати, судді, прокурори, службовці Нацбанку, особи офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, педагоги, медики державних і комунальних закладів охорони здоров’я.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.