Ілюстрація / REUTERS

Протягом п’яти років на території Російської Федерації було відновлено угруповання військ, яке було у групі радянських військ у східній Німеччині проти НАТО.

Про це в інтерв’ю виданню «Апостроф» розповів радник майбутнього президента України Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин.

Читайте також"Я можу спланувати операцію": радник Зеленського оцінив перспективу військового шляху звільнення територій

Відео дня

За його оцінкою, це було зроблено проти України, адже у Кремлі розуміють, що прийде момент, коли Україна стане членом НАТО.

«Я навіть можу вам по номерах назвати: Калінінград – шоста армія, під Москвою; перша танкова дрезденська армія, далі 8-ма, 20-та, 48-ма, 9-та, 2-га армії», – розповів Апаршин.

Він наголосив, що це дзеркальне перенесення на територію Російської Федерації частин та з'єднань з групи радянських військ у Німеччині, де «було угрупування чисельністю у півтора мільйони».

«Такі з’єдання для парадів не створюються. Там є і ракетні комплекси "Іскандер", і авіація з радіусом дії вже до Львова. Російська Федерація готується до війни. Але я б не робив з цього трагедію, оскільки будь-яка армія, хоч Російської Федерації, хоч України, має готуватись до війни. Це призначення армії. Але проти України збирати таку кількості військ немає необхідності. Я думаю, що це угрупування військ вони заздалегідь створюють проти НАТО. Вони вважають, що все одно прийде той момент, коли їм доведеться погодитись, що Україна буде членом НАТО - отже треба створити такий самий кордон як колись у Німеччині», – пояснив Апаршин.