Рішення про паспорти РФ для мешканців ОРДЛО - реакція Путіна на зміну ситуації в Києві / YConsult.ru

Кремль не випадково видав указ про спрощений порядок видачі паспортів РФ мешканцям ОРДЛО одразу після виборів в Україні – так російський президент Путін реагує на зміну влади у Києві. Адже тепер для Росії політика нового президента України – загадка.

Читайте такожЗеленський різко відповів на заяву Путіна: зі спільного з Росією у нас залишився лише кордон (відео)

Про це йдеться у сюжеті проекту «Українські сенсації». Зазначається, що у Москви вже є новий план боротьби з  Україною – спричинення кризи. Спочатку – паливної, а потім і економічної. Для реалізації цього плану Кремль легко може знайти помічників серед української влади. 

На цьому фоні Путін піднімає тему надання паспорту РФ не лише мешканцям ОРДЛО, але й усім українцям. Втім, це лише продовження цілої низки обманів українського народу. 

Експерт-кримінолог Ганна Маляр озвучила дуже серйозну проблему для українців на окупованих територіях, які мають отримати свій перший паспорт. Так, усі українські документи наразі видають на підконтрольній Києву території, однак перетнути лінію розмежування дитина може виключно у супроводі обох батьків.

Таким чином молодий громадянин України, який  хоче вчитись в Україні, залежить від волі, позиції та страхів своїх батьків. Маляр з посиланням на свій досвід розповідає: буває і так, що батьки ворогують між собою, і один з них не хоче, аби дитина виїхала за межі ОРДЛО.

Експерт констатує: за 5 років влада нічого не зробила для того, аби громадяни України з окупованих територій могли без перешкод отримати свій перший паспорт.

«Фактично ми їх зараз віддаємо в руки Росії, тому що людина не може жити без паспорту взагалі, вона мусить отримати документи», - наголосила вона.

Маляр вказує, що законодавство РФ і раніше передбачало м’який спосіб набуття російського громадянства всіма особами, які народились на території колишнього СРСР. Втім, Путін акцентує увагу на цьому питанні саме сьогодні – і не випадково.

«Це відбувається одразу після виборів президента, коли стає зрозумілим, хто буде президентом, і що з ним потрібно буде вибудовувати нові стосунки в контексті війни між Росією та Україною», - вказала вона.

Зазначається, що перемога на виборах в Україні Володимира Зеленського – чіткий символ і для росіян, що очолити країну може нова людина.

Військовий експерт Олег Жданов висловив журналістам думку, що Зеленський зламав  традиційну систему плавної передачі влади між кандидатами, тож тепер у Кремлі просто не розуміють, що буде далі.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. 27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.