Глава МЗС Швеції  прокоментувала пропозиції Зеленського / фото vgolos.com.ua

Міністр закордонних справ Королівства Швеція Маргот Вальстрьом заявляє, що пропозиції президента України Володимира Зеленського щодо досягнення миру на Донбасі мають бути більш конкретизованими.

Читайте такожЗеленський звільнив голову Держприкордонслужби

Як передає кореспондент УНІАН, про це Вальстрьом сказала журналістам після спільної зустрічі за участю глави МЗС Польщі Яцека Чапутовича з Зеленським.

Відео дня

Глава МЗС Швеції заявила, що нова влада на чолі з президентом України "встановила ряд пріоритетів, але вони, напевно, мають стати більш конкретними".

За її словами, адміністрація Зеленського "зацікавлена у мирному процесі, оскільки на сході України триває війна". "І це перебуває у центрі їхньої уваги - що може бути зроблено на Донбасі, щоби добитися прогресу у Мінському процесі", - сказала Вальстрьом.

"Це займає важливе місце на порядку денному, але куди це приведе, ще доведеться з'ясувати. Я думаю, що вони мають отримати шанс представити конкретні пропозиції", - підкреслила Вальстрьом.

Крім того, зі сторони Зеленського прозвучало про розроблення планів підтримки людей, які живуть на Донбасі вздовж лінії зіткнення.

Також вона сказала, що на зустрічі з Зеленським прозвучало обережне прохання про подальшу підтримку України з боку Європейського Союзу.

Глава МЗС Швеції заявила, що з польським колегою на зустрічі з Зеленським було підтверджено спільну позицію щодо підтримки і дружби з Україною.

Вона сказала, що Швеція і Польща дивляться на Україну як на європейську державу. Очільники зовнішньополітичних відомств Швеції і Польщі привітали Зеленського з його обранням на посаду президента. "Ми сказали, що з такою широкою підтримкою з'являється велика надія, але також збільшуються очікування", - сказала Вальстрьом.

Вона наголосила, що важливо, аби новий президент продовжував зміцнювати демократію і реалізацію усіх реформ.

Глава МЗС Швеції запевнила у намірі допомагати і підтримувати Україну, якщо реформи впроваджуватимуться успішно, і, зокрема, в судовій системі, в контексті боротьби з корупцією та дотримання верховенства права.

Також вона сказала, що в ЄС наполягають на продовженні процесу втілення реформ в Україні, як вже були розпочаті, оскільки вони визначать, якою мірою Україна привертатиме увагу з боку усього світу. На її переконання, дотримання верховенства права і боротьба з корупцією створить легші умови для залучення інвестицій та зацікавленості в розвитку України.