За словами Зеленського, після рішення про повернення громадянства він не зустрічався з Саакашвілі / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський пояснив, що повернув громадянство України Міхеїлу Саакашвілі тільки тому, що вважає рішення про позбавлення - незаконним.

Про це він сказав в ранковому ефірі телеканалу 1+1.

На запитання журналіста, чи не пов’язано це рішення з тим, що є якісь політичні плани, Зеленський відповів: "Ні, політичних планів немає. Плани були дуже прості і дуже людські. Я обіцяв пресі, я сказав, що я гадаю, що у нього забрали паспорт (український - УНІАН) незаконно. Тому я його йому повернув. От і все".

Відео дня

«Жодних політичних планів, проектів», - сказав президент.

За його словами, після цього рішення він не зустрічався з Саакашвілі, однак отримав від нього подяку через соціальні мережі та на телефон.

«Він писав мені в телефоні, у вотсапі. За що «дякую»? Я просто виконую свою роботу, свої обіцянки», - сказав Зеленський.

Читайте такожСаакашвілі вчора зізнався соратникам про плани приєднатися до команди Кличка – ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, в липні 2017 року на той час президент Петро Порошенко видав указ про позбавлення Саакашвілі громадянства України.

В Україні Саакашвілі інкримінувалися три статті Кримінального кодексу: замах на злочин (ч. 1 ст. 15), злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили дві або більше осіб (ч. 2 ст. 28), сприяння учасникам злочинних організацій та приховання їх злочинної діяльності (ч. 2 ст. 256).

Як заявив генпрокурор Юрій Луценко, Саакашвілі організував акції протесту з метою захоплення державної влади в Україні та сприяння членам злочинного угруповання екс-президента Віктора Януковича і бізнесмена Сергія Курченка у припиненні їх кримінального переслідування.

У вересні 2017 року Саакашвілі в супроводі прихильників і деяких українських політиків перетнув державний кордон з Польщі в Україну. Тоді суди підтвердили звинувачення прикордонників у тому, що він незаконно перетнув кордон.

12 лютого 2018 року Саакашвілі за процедурою реадмісії було передано Польщі. Щодо нього існує обмеження у в'їзді в Україну терміном до 2021 року.

28 травня 2019 року Зеленський виключив з указу Порошенка положення про втрату Саакашвілі громадянства України.