Жертви катастрофи Іл-76 / Фото УНІАН

Адвокат Віталій Погосян заявив про штучне затягування розгляду апеляції на вирок генерал-майору Віктору Назарову, якого суд першої інстанції визнав винним у справі щодо загибелі військових у збитому бойовиками літаку Іл-76, та разом з родичами закликав президента України Володимира Зеленського взяти справу під особистий контроль.

Читайте такожКатастрофа Іл-76 під Луганськом: Зеленський приїхав на церемонію вшанування пам'яті загиблих (фото, відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про адвокат потерпілих у справі повідомив на прес-конференції в Києві.

Відео дня

"Я вважаю, що наразі в нас іде штучне затягування процесу розгляду апеляції. Чому я так вважаю? 8 червня 2017 року Апеляційний суд Дніпропетровської області прийняв цю справу до розгляду. Відбулося декілька засідань у цій справі, були оголошені експертизи Київського науково-дослідного інституту та Львівського. У справі є дві експертизи: одна була призначена органом досудового розслідування - військовою прокуратурою та друга, яку провів захист генерала Назарова, і 22 січня 2018 року справу направили на експертизу", - розповів він.

Після цього, за словами адвоката, експерти звернулися до колегії суддів з клопотанням про надання доступу до матеріалів, які містять державну таємницю і з проханням надати їм додаткові матеріали.

"Коли я читав це клопотання, я не зовсім зрозумів, що це взагалі таке. Йдеться про указ, розпорядження президента, які є у вільному доступі, бойові статути, а також інші документи Генерального штабу, командування Сухопутних військ, Повітряних сил та штабу АТО, які мають відношення до фактів, що досліджуються. Що це за формулювання? Дайте нам те, що ви можете нам надати, хоча всі матеріали кримінального провадження були їм надані", - заявив він.

Погосян зауважив, що існують строки проведення експертиз. "Максимальний строк - понад 90 календарних днів щодо матеріалів з особливо великою кількістю об'єктів та необхідністю вирішення питань, що потребують декількох досліджень. Більш розумний строк встановлюється за письмовою домовленістю з органом, який призначив експертизу, тобто судом", - зауважив він.

За словами адвоката, протягом року ця справа перебувала на розгляді експертів. "У жовтні 2018 року, оскільки суд змінився з Апеляційного суду Дніпропетровської області на Дніпровський апеляційний суд, змінилася колегія суддів. Ця колегія також направила справу на експертизу. Тут є єдине питання, на яке експерти мають дати відповідь: чи перебувають у первинному зв'язку з настанням тяжких наслідків, що призвели до загибелі, дії генерала Назарова", - додав він.

Погосян відзначив, що ця справа була знову направлена на експертизу у січні 2019 року, і додав, що минуло більш як три місяці і ніяких даних, чому ця експертиза не проведена, немає. "Це все штучне затягування того, щоб не було винесене остаточне рішення... Пройшло 5 років і ми не маємо вироку, який набрав законної чинності", - наголосив адвокат.

Він підкреслив, що наразі підготовлено відкрите звернення до президента України Володимира Зеленського з цього приводу. Його просять взяти справу під свій контроль. Під зверненням - більш як 40 підписів членів сімей загиблих.

Як повідомляв УНІАН, 14 червня 2014 року вночі під час заходження на посадку в аеропорту Луганська пострілом з російського зенітно-ракетного комплексу бойовики збили військово-транспортний літак ЗСУ Іл-76. На його борту, окрім дев'яти членів екіпажу, перебували 40 військовослужбовців. Всі вони загинули.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею «Терористичний акт».

Також Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо посадових осіб Збройних сил України та оперативного штабу АТО, з вини яких загинули військовослужбовці, знищено літак Іл-76, озброєння і військове майно.

Головним підозрюваним став генерал Назаров, який на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції.

Павлоградський суд Дніпропетровської області 27 березня 2017 року визнав Назарова винним у недбалому ставленні до військової служби, внаслідок якого загинули 40 військовослужбовців і екіпаж літака Іл-76, і позбавив його волі на строк 7 років.

Крім того, суд зобов’язав Міноборони відшкодувати моральні збитки постраждалим у справі – родичам загиблих.

Назаров своєї вини щодо збитого літака не визнав і подав апеляцію на рішення суду.

У січні 2018 року Апеляційний суд Дніпропетровської області призначив повторну експертизу у справі Назарова.