Почесний патріарх Філарет проводить «собор» для відновлення УПЦ Київського патріархату / фото Романа Романюка, АП

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет проводить у столичному Володимирському соборі збори деяких священиків колишньої Української православної церкви Київського патріархату, які самі його учасники називають «помісним собором».

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря), розмістивши фото зборів.

«Об'єднавчий Собор Святої Софії 15.12.18 (перше фото) – і "збори, що роз'єднують» у Володимирському 20.06.19 (друге фото)», - зазначив він.

Відео дня
У мережі порівняли фото Об'єднавчого собору і зборів у Філарета
В мережу виклали фото, зроблене у Володимирському соборі / Фото: Facebook

При цьому архієпископ Євстратій назвав це зібрання «приниженням історичного імені Київського Патріархату».

Читайте також: "Ми не знали його змісту": Філарет відмовився приймати Томос

«Прикро дивитися на приниження історичного імені Київського Патріархату. Але Бог і це може, хоча поки не розумію, як, звернути на благо», - зазначив він.

За інформацією ЗМІ, зібрання проходить у закритому для ЗМІ режимі.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня почесний патріарх Київський і всієї України-Русі Філарет заявив, що хоче зберегти УПЦ КП, яка була однією із засновниць єдиної помісної Православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім'я київського патріарха.

24 травня синод ПЦУ показав внутрішню єдність Православної церкви України і висловив підтримку предстоятелю церкви, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

В Православній церкві України заявляли, що будь-які заходи, що проводяться від імені колишньої УПЦ КП, є незаконними.