Ангела Меркель і Володимир Зеленський / фото REUTERS

Під час зустрічей з президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент України Володимир Зеленський пройшов "розвідку боєм".

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "5 каналу".

Читайте такожМеркель і Макрон оцінять виконання Мінських урік перед продовженням економічних санкцій проти РФ

"Вважаю, що дуже класно, що ці візити саме зараз відбулися... Обговорення тактики по Донбасу – це супер. Немає проривних рішень – насправді, це очікувано. Нічого поганого в цьому немає. Складна дискусія щодо Ради Європи, газу, "Північного потоку – 2" – теж очікувана. Це була така-от "розвідка". Це не стовідсоткове залучення, але це справжня "розвідка боєм"... Було важливо подивитися і для Макрона, і для Меркель, які стратегічні наміри", – сказав Клімкін.

На його думку, "чіткі меседжі", які прозвучали, є "дуже корисними".

Як повідомляв УНІАН, Зеленський 17 червня здійснив офіційний візит до Парижа, де зустрівся з французьким колегою Макроном. Політики розійшлися в думках щодо повернення російської делегації до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи: Макрон заявив, що хоче уникнути повного виходу Росії з Ради Європи, тому що від цього страждають громадяни РФ, які не зможуть подавати позови проти Росії у міжнародні суди. Зеленський висловив думку про відсутність підстав для повернення Росії в ПАРЄ.

На прес-конференції лідерів виникло непорозуміння через переклад слів Макрона. Як сказала перекладачка, Зеленський повідомив французькому президентові, що готовий вести переговори з сепаратистами для завершення війни на Донбасі. Президент України цю інформацію спростував.

18 червня Зеленський зустрівся в Берліні з Меркель. Обговорювалися питання санкційного тиску на Росію, газового транзиту через Україну після 31 грудня 2019 року і підготовки зустрічі в нормандському форматі.