Американський повірений у справах України розповів про очікувану зустріч Трампа і Путіна / фото УНІАН

Тимчасовий повірений у справах України Вільям Тейлор наголошує, що Росія не підтримує пропозиції щодо різних форматів обміну незаконно утримуваних в РФ українців на росіян, затриманих в Україні за посягання на територіальну цілісність і суверенітет України.

Читайте такожМожуть натиснути на Путіна: політолог розповів, чого чекати Україні від саміту G20

Як передає кореспондент УНІАН, про це Тейлор сказав на брифінгу в Києві.

Відео дня

Він розповів про очікувану зустріч президента США Дональда Трампа з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті "Великої двадцятки", яких відбудеться наприкінці червня в місті Осака (Японія).

"Якщо президент Трамп зустрінеться з президентом Путіним в Японії, це стане гарною нагодою для Трампа порушити питання 24-х українських моряків, інших ув'язнених, яких Росія незаконно утримує", - заявив Тейлор.

У цьому зв'язку дипломат додав, що питання щодо утримуваних Росією українців є однією з причин для проведення зустрічі Трампа з Путіним.

При цьому Тейлор вважає, що тема політв'язнів і заручників є важливою для обговорення між президентом України Володимиром Зеленським і президентом РФ.

"Існують різні пропозиції щодо ймовірного обміну п'ятьох українців на п'ятьох росіян, десятьох українців на десятьох росіян, але росіяни мають іншу точку зору. Однак ми дуже підтримуємо такого роду кроки з обміну", - наголосив Тейлор.

Також він наголосив, що Україна повинна водночас на зовнішньому фронті перемогти російську агресію і на внутрішньому - подолати корупцію.

Тейлор нагадав, що у 2006-2009 роках працював послом США в Україні, і назвав першим пріоритетом свого повернення в Україну зусилля щодо припинення російської агресії на Донбасі. "І ще одна мета, ще одна битва і боротьба, в якій Україна бере участь, стосується подолання корупції і неефективного управління. Україна повинна перемогти цей виклик", - заявив дипломат і додав, що Україна повинна виграти обидві битви.

Також він сказав, що оптимістично налаштований щодо співпраці з Україною, громадянським суспільством в Україні для досягнення цієї мети.