За словами Зеленського, нині робляться кроки для визволення моряків / фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю, 14 червня, зустрівся з родинами українських моряків, які були затримані торік біля Керченської протоки.

Про це інформує прес-служба глави держави.

Читайте такожФСБ схиляла українських моряків до визнання вини, щоб рішення трибуналу ООН про їхнє звільнення втратило сенс - адвокати (відео)

Відео дня

Зеленський наголосив, що тримає ситуацію на контролі. Він також нагадав про рішення Міжнародного трибуналу ООН з морського права у цій справі.

«Ми впевнені, що ті кроки, які ми зараз робимо, найближчим часом дадуть нам можливість повернути моряків», – сказав Володимир Зеленський.

Під час зустрічі порушувалося питання підтримки родин моряків, зокрема забезпечення їх житлом.

Також йшлося про законопроект, який передбачає надання полоненим морякам статусу учасників бойових дій. Президент зазначив, що через недієздатність чинної Верховної Ради ухвалення цього документа на нинішньому етапі неможливе. Він висловив переконання, що законопроект розглянуть народні депутати вже нового скликання.

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили вогонь на ураження по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх перевезли до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша». 26 січня поранених українських моряків перевели з «Матроської тиші» до «Лефортово».

17 квітня Лефортовський райсуд Москви продовжив арешт всім 24 військовополоненим морякам ще на три місяці - до кінця липня.