Зеленський обурився, що його не попередили про ноту РФ щодо моряків / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський направив прем'єр-міністру Володимиру Гройсману листа щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ Павла Клімкіна.

Про це повідомили УНІАН у прес-службі президента.

За словами керівника Офісу президента Андрія Богдана, таке рішення Зеленський ухвалив у зв’язку з тим, що МЗС не поінформувало главу держави про ноту МЗС Росії від 25 червня, яка стосувалася звільнення полонених українських моряків, та про ноту-відповідь з українського боку.

Відео дня

Читайте такожПрофільний комітет ВР розгляне призначення нового очільника МЗС лише наступного тижня

"Враховуючи, що міністр закордонних справ України особисто несе відповідальність за стан справ у дорученій йому сфері, вважаю за необхідне порушити питання про здійснення дисциплінарного провадження стосовно міністра закордонних справ України Павла Клімкіна, про результати якого поінформувати", – йдеться у листі Зеленського.

Як зауважив Богдан, відповідно до 102-ї і 106-ї статей Конституції України, президент відповідає за міжнародний напрям та визначає зовнішню політику України, а згідно з положенням про Міністерство закордонних справ, міністр закордонних справ зобов’язаний доповідати главі держави про події на зразок ноти МЗС щодо 24 моряків.

Богдан підкреслив, що процедура повернення моряків, яку пропонувала РФ, не є прийнятною для України, однак у процесі переговорів сторони можуть знайти компроміс – без шкоди для інтересів нашої держави.

"Крим – це Україна, ми боремося за повернення Криму під нашу юрисдикцію. Крім процедури, яку пропонує Російська Федерація, яка не є прийнятною для України, існують інші процедури. У переговорному процесі можна досягнути компромісу й повернути наших громадян в Україну", – підкреслив керівник ОПУ.

Він повідомив, що, зважаючи на ситуацію, яка склалася, президент повторно спрямує до парламенту подання про звільнення міністра закордонних справ та інші кадрові питання.

"Наразі деякі міністри, Верховна Рада ведуть політичну діяльність, а не захищають інтереси України і наших громадян. Тому ми сьогодні звертатимемося до парламенту щодо зміни кадрів і призначення тих, яким довіряє президент, а також щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності міністра закордонних справ за ті дії, які прямо суперечать чинному законодавству", – заявив Богдан.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня Трибунал ООН оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким зобов'язав Росію звільнити захоплених у полон в листопаді 2018 року в районі Керченської протоки моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня мала поінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України звільнити захоплені військові судна і моряків.

26 червня в Міністерстві закордонних справ України наголосили, що Росія загострює спір з Україною через відмову виконати наказ Трибуналу ООН.

27 червня Зеленський на брифінгу звинуватив МЗС та Клімкіна в діях, які можуть зірвати процес звільнення українських моряків. Він заявив, що не бачив ноту МЗС РФ, в якій йдеться про військовополонених моряків, а також його поінформували про ноту-відповідь МЗС України. Президент був обурений тим, що Клімкін відповів на ноту МЗС РФ, не порадившись з ним. За словами президента, нота МЗС України може поставити під загрозу повернення моряків.

Того ж дня Клімкін оприлюднив копії дипломатичних нот РФ і України про військовополонених українців. Він назвав ноту МЗС РФ "пасткою" і "російським дипломатичним розводом", оскільки Росія вимагає від України визнати, що моряки могли вчинити злочин; Росія схиляє Україну до визнання правомірності судового процесу над ними за російським законодавством та запрошує "прогнутися перед кримінально-процесуальним кодексом РФ, а заодно й опосередковано визнати окупацію Криму".