Ілюстрація / REUTERS

У Палаті представників США (нижня палата Конгресу) представили проект резолюції щодо засудження повернення делегації Російської Федерації до сесійної зали Парламентської асамблеї Ради Європи без виконання жодних умов.

Як повідомляє Посольство України в США у Facebook, друзі України в Конгресі США потужно виступили на підтримку України.

Зокрема, співголови Конгресового українського кокусу Марсі Каптур, Майкл Квиглі, Браян Фітцпатрик та Енді Гарріс представили двопартійну резолюцію, у якій засуджено рішення ПАРЄ про поновлення права голосу делегації РФ.

Відео дня

"Повернення права голосу Росії та диктатору Путіну викликає глибоке занепокоєння. Росія була справедливо виключена з ПАРЄ за атаку проти суверенітету України в Криму. Російські сили не лише залишилися в Криму, РФ розпочала смертоносну війну на українському Донбасі та продовжила здійснювати по всьому світу дестабілізуючі дезінформаційні кампанії, спрямовані на підрив міжнародних демократичних інституцій", - говориться у заяві, оприлюдненій конгресменами під час офіційного представлення документу.

"Росія здійснила небезпечний напад на кораблі українських ВМС, незаконно захопила у Керченській протоці 24 українських моряки та три судна, котрі продовжує утримувати. Росія не повинна бути винагороджена за її антидемократичну поведінку, яка знову і знову повторюється. Закликаємо всіх своїх колег у Палаті представників підтримати цю двопартійну резолюцію”, - заявили конгресмени.

Читайте такожNRC Handelsblad: Капітуляція ПАРЄ перед Росією не має ні політичного, ні морального виправдання

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї у зв'язку з анексією Криму. У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політиків назвали шантажем.

25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію "Посилення процесу прийняття рішень Парламентською Асамблеєю щодо повноважень та голосування". Документ підтримали 118 парламентаріїв, проти були 62, 10 утрималися. У зв'язку з цим рішенням механізм запровадження санкцій, який в ПАРЄ діяв до цього, скасовано.

26 червня у ПАРЄ підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації Російської Федерації без запровадження жодних санкцій. “За” відповідну резолюцію проголосували 116 парламентаріїв, “проти” - 62, 15 “утрималися”.

Делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України у ПАРЄ вирішили достроково покинути літню сесію через повернення делегації РФ до Асамблеї.

2 липня голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав листа до президента ПАРЄ Ліліан Морі-Паск’є про відкликання запрошення для міжнародних спостерігачів від ПАРЄ на позачергові парламентські вибори в Україні.

Сьогодні, 3 липня, Морі-Паск'є наголосила, що Україна зобов'язана запрошувати спостерігачів Асамблеї для моніторингу виборчих кампаній.