Щодо цього питання в Раді уже кілька законопроектів / фото: twitter.com/chesno_movement

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад) (№10394-2).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його автором є позафракційний народний депутат Юрій Левченко.

Читайте також«Посилення» покарання за неперсональне голосування. Коли кнопкодавам дадуть по руках

Відео дня

Законопроектом Кримінальний кодекс пропонується доповнити двома статтями - 351-3 "Порушення порядку голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України" та 351-4 "Порушення порядку голосування на пленарному засіданні депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та депутатів місцевої ради".

У них встановлюється, що голосування за допомогою електронної системи народним депутатом України на пленарному засіданні Верховної Ради України за іншого народного депутата України - карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 5 років.

Надання народним депутатом персональної картки для голосування іншій особі, яка здійснила голосування цією карткою за допомогою електронної системи на пленарному засіданні ВР, матиме такі ж наслідки.

Голосування за допомогою електронної системи депутатом Верховної Ради АР Крим, депутатом місцевої ради на пленарному засіданні за іншого депутата - карається позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 2 до 5 років.

Надання депутатом ВР АР Крим, депутатом місцевої ради персональної картки для голосування іншій особі, яка здійснила голосування цією карткою за допомогою електронної системи на пленарному засіданні ВР АР Крим, місцевої ради матиме такі ж наслідки.

Читайте такожЩо може чекати на нардепів за "кнопкодавство": з'явився текст законопроекту Зеленського

Раніше з цього питання законопроект реєстрував також позафракційний депутат Сергій Міщенко - про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності за неособисте голосування народного депутата України) (№10394-1).

Як повідомляв УНІАН, 21 червня президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України (№ 10394).

Документом пропонується встановити кримінальну відповідальність за здійснення народним депутатом України будь-яким способом голосування у Верховній Раді України та/або її органах замість іншого народного депутата України (неособисте голосування). Згідно з документом, таке діяння каратиметься штрафом від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Досудове розслідування таких кримінальних правопорушень здійснюватимуть слідчі органів Державного бюро розслідувань.