Українських моряків захопили в полон 25 листопада 2018 року / фото: Роман Цимбалюк

Росія веде переговори з Україною щодо обміну 24 українських військовополонених моряків, захоплених в районі Керченської протоки.

Про це заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін повідомив російському "Интерфакс".

"Звичайно, обговорюється, думаємо над цим", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожДенисова і Москалькова мають намір обмінятися списками позбавлених волі українців та росіян

На запитання, чи варто в цьому відношенні чекати якихось зрушень найближчим часом, Карасін відповідати відмовився.

Нагадаємо, екс-президент України Петро Порошенко 14 липня заявив про те, що українських військовополонених моряків, за його інформацією, планують звільнити до дня позачергових парламентських виборів.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, троє з них були поранені. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч.3 ст.322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років).

25 травня 2019 року Міжнародний трибунал ООН по морському праву оприлюднив рішення про застосування тимчасових заходів у справі за позовом України до РФ, яким суд зобов'язав Росію звільнити захоплених моряків і судна. Згідно з рішенням, Росія до 25 червня повинна була проінформувати суд про виконання наказу про звільнення українських моряків і суден.

Росія відмовилася виконати наказ Трибуналу ООН. У МЗС РФ заявили, що Міжнародний трибунал ООН з морського права не має юрисдикції розглядати вимоги України про звільнення захоплених військових суден і моряків.