Про це глава МЗС повідомив у соціальній мережі Facebook / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що президент Російської Федерації Володимир Путін намагається нав'язати країнам Заходу російський сценарій федералізації України.

Про це глава МЗС повідомив у соціальній мережі Facebook.

"Вже два дні всі обговорюють нове російське рішення щодо паспортизації Донбасу. Лунають експертні думки про бажання Росії встановити прямий контроль над всім регіоном, про втручання в наші внутрішні справи та багато іншого. Якісь з думок поділяю, якісь – не дуже", - заявив Клімкін.

Відео дня

"Але всі упускають дуже важливий аспект. Це ж послання Путіна не тільки й не стільки нам, а насамперед Заходу. Причому саме напередодні наших виборів. І це послання дуже просте: "Давайте обговорювати федералізацію України. Робити це потрібно на наших умовах. Росія хоче контролювати щонайменше весь Донбас. І, врешті-решт, вся Україна є зоною нашого прямого впливу", - переконаний глава МЗС.

"Тобто, все має йти за російським сценарієм, або саме російський сценарій Кремль підготує разом із Заходом і сам реалізує. За згоди Заходу", - заявив Клімкін.

"Протидія цьому існує. Але можлива і ефективна вона буде лише в разі нашої стратегічної та довірливої взаємодії з нашими друзями та партнерами. І бачення стратегії маємо надати ми. До того, як свій сценарій почне нав'язувати Росія", - вважає глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

Читайте такожЗеленський: пріоритетним завданням для України є припинення вогню та закінчення війни на Донбасі

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру набуття громадянства для всіх українців, а не тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня в Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської і Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися і постійно проживали на території Криму і виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) і батьки.

8 травня Кабінет міністрів України ухвалив рішення про визнання незаконними російських паспортів, які видаватимуть жителям окупованих українських територій, перш за все Луганської і Донецької областей.

17 липня Путін спростив процедуру набуття російського громадянства для жителів всієї території Донецької і Луганської областей.