Рябошапка прокоментував питання люстрації / фото УНІАН

Заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка не виключає, що Конституційний суд може ухвалити рішення, яким скасує люстрацію до того часу, як нова Верховна Рада встигне розглянути президентський законопроект про її розширення.

Читайте такожРябошапка оцінив шанси стати майбутнім генпрокурором

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістам під час конференції «Нова антикорупційна стратегія для України: якою вона має бути?» в Києві.

Відео дня

«Закон про люстрацію діє вже 5 років. Законопроект про люстрацію, який ми подали, парламент відмовився розглядати і, очевидно, що зараз ми будемо переглядати ініціативи, які були внесені в парламент, і з’ясовувати актуальність цих ініціатив. Я не виключаю, що ми можемо не встигнути, і Конституційний суд прийме рішення (про визнання люстрації неконституційною – УНІАН) швидше за новий парламент. Тому давайте зачекаємо кілька тижнів, і все буде зрозуміло», - заявив Рябошапка.

Як повідомляв УНІАН, у Верховній Раді зареєстрований президентський законопроект про розширення люстрації на президента, міністрів, депутатів та інших топ-чиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року.

11 липня президент України Володимир Зеленський у відеозверненні запропонував розширити дію закону про люстрацію на президента, всіх депутатів, міністрів, секретаря РНБО, а також інших високопосадовців, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року до 19 травня 2019 року.

За словами Зеленського, його команда напрацювала законопроект про розширення норм закону про очищення влади. «Пропоную до переліку посад, які підпадають під люстрацію додати: президента України, всіх народних депутатів України, голову Верховної Ради, членів уряду, генерального прокурора, голову СБУ, голів Антимонопольного комітету і Фонду держмайна, голів Державної фіскальної служби та митниці, секретаря РНБО, керівництво оборонних підприємств, які обіймали посади з 23 лютого 2014-го по 19 травня 2019 року. Цей законопроект – тільки суспільна оцінка їхньої діяльності», - наголосив глава держави.