Філарет закликав ОБСЄ не допустити ліквідацію УПЦ КП. / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет звернувся до президента України Володимира Зеленського та Організації з безпеки та співробітництва в Європі через ліквідацію Української православної церкви Київського патріархату.

Як повідомляє Радіо Свобода, на думку почесного патріарха Філарета, парафіян УПЦ КП «фактично силою змушують належати до іншої конфесії – Православної церкви України».

«Прошу вас силою міжнародного авторитету допомогти не допустити незаконну ліквідацію нашої церкви Міністерством культури України», – йдеться у його зверненні до координатора проєктів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена, яке датоване 30 липня.

Відео дня

Читайте також: "Ми не хочемо цього": Філарет заявивши, що його примушують бути в складі ПЦУ

У зверненні до президента Зеленського патріарх заявляє про «рейдерську атаку на майно УПЦ Київського патріархату», яку нібито очолює предстоятель Православної церкви України Епіфаній. Крім того, почесний патріарх Філарет повідомив про процес ліквідації УПЦ КП та попросив у президента «безпосереднього втручання і припинення цього беззаконня».

Як повідомляв УНІАН, почесний патріарх Філарет заявив про намір зберегти Українську православну церкву Київського патріархату, яка була однією із засновниць єдиної помісної православної церкви України, щоб в Україні під час літургій поминали ім’я київського патріарха.

20 червня збори духовенства і мирян, скликані за ініціативи почесного патріарха Філарета, заявили про «відновлення» УПЦ Київського патріархату та несприйняття томосу про автокефалію ПЦУ.

У ПЦУ наголосили, що у зв'язку з тим, що рішенням помісного собору УПЦ Київського патріархату, який відбувся 15 грудня 2018 року в Малій Софії перед Об'єднавчим собором, УПЦ КП як окреме релігійне об’єднання припинила свою діяльність шляхом об'єднання та приєднання до утвореної єдиної помісної Православної церкви України, проведення будь-яких заходів від імені УПЦ КП, зокрема, під назвами її статутних органів (священного синоду, архієрейського і помісного соборів), є незаконним.

24 червня синод Православної церкви України позбавив почесного патріарха ПЦУ Філарета права управління Київською єпархією та передав її митрополиту Епіфанію.

30 липня почесний патріарх Філарет звернувся до міністра юстиції Павла Петренка з проханням продовжити реєстрацію УПЦ Київського патріархату.

У свою чергу, Міністерство культури України виступило з заявою, в якій зазначило, що УПЦ Київського патріархату вже ліквідована.

31 липня почесний патріарх Філарет заявив про подання позову до суду на Міністерство культури через зняття з реєстрації УПЦ Київського патріархату.