МЗС України / REUTERS

В Міністерстві закордонних справ України висловлюють сподівання, що усі перемовини на найвищому рівні щодо українських політичних в'язнів в Російській Федерації призведуть до повернення їх на Батьківщину.

Про це повідомила заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "5-го каналу".

Зокрема, її попросили прокоментувати інформацію про переведення до московського СІЗО «Лефортово» групи українських політв'язнів: Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Олександра Кольченка і Павла Гриба, Романа Сущенка, Євгена Панова і Олексія Сизоновича, які можуть бути передані українській стороні. У неї уточнили, мова йде про повернення чи про обмін.

Читайте такожСущенко, Сизонович, Панов: «Лефортово» несподівано взяло передачі ще для трьох українських бранців

«Мені здається, що основне - це повернення. Звичайно, що ми боролися за це повернення вже довгі місці. Будь-яка позитивна новина з цього приводу - вона дуже вітається. Що стосується механізму, то будь-який механізм є для нас прийнятним окрім одного - це надання якихось невідомих гарантій державних щодо наших моряків, яких незаконно тримають в Москві, і над якими відбувається незаконне судилище», - сказала заступник міністра.

«Для нас дійсно важлива ця новина. Звичайно, дуже прикро, що невідомі джерела, тому тут «50 на 50». Але ми все ж таким будемо сподіватися, що всі розмови на найвищому рівні, які стосуються українських політв'язнів і українських, - вони призведуть до того, що нарешті вони повернуться додому», - наголосила Зеркаль.

При цьому вона уточнила, що у питанні повернення українців на батьківщину «можливі кроки назустріч для того, щоб це не завершилося тільки тими прізвищами, про які зараз йде мова».

«Я думаю, що якісь кроки також від нас очікуються, про які є домовленості. Звичайно, що вони всі ще тримаються доволі у закритому режимі. І це зрозуміло», - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, 20 серпня в «Лефортово» взяли передачі активістів для українських політв'язнів Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Олександра Кольченка і Павла Гриба.

Один з керівників російського правозахисного центру "Меморіал" Сергій Давідіс у коментарі УНІАН припустив, що РФ може незабаром передати Україні Балуха, Клиха, Карпюка, Кольченка і Гриба.

Також у московському СІЗО "Лефортово" взяли передачі для Сущенка, Сизоновича і Панова.

21 серпня у «Лефортово» підтвердили, що до них перевели п'ятьох українських політв‘язнів: Клиха, Карпюка, Кольченка, Балуха і Романа Сущенка.