Дмитро Святаш / УНІАН

Екс-нардеп Дмитро Святаш, який є одним із засновників і власників автомобільної корпорації АІС, організував системний тиск на суддів, прокуратуру та антикорупційні органи з метою уникнення погашення кредитів.

Про це за результатами власного розслідування заявив чинний народний депутат України Олександр Дубинський у своєму відеоблозі.

«На цьому тижні я пана Святаша три рази бачив під куполом у парламенті. Він щось підписував. І думаю: що він там ходить? З'ясувалося, що ходить він, щоб написати звернення 20 народних депутатів, генпрокурору новому, Рябошапці, з вимогою перевірити, чи правильно прокуратура розслідує справу про ухилення від сплати кредитів», — розповів Дубинський, зазначивши, що незабаром в ЗМІ з'явився лист на ім'я генпрокурора Руслана Рябошапки з підписом 20 обранців.

Відео дня

Дубинський зазначив, що в оприлюдненому в ЗМІ листі були приховані прізвища підписантів і назвав цих людей поіменно, наголосивши, що серед них багато недобросовісних боржників.

«20 депутатів звернулися до Рябошапки з вимогою перевірити, чи законно є....т аферистів, які не повертають кредит. Ну не знаю, законно чи не законно. Але питання в тому, що нема чого приховувати свої прізвища, тому що ми і так взнаємо. Серед депутатів я собі записав: Загороднюк, Мамка, Мамаян, Павленко, Скорик, Єфімов Максим, Борт, Бондар. Загалом, ті люди, які точно так само як і Поляків зі Святашем «світилися» у справі про неповернуті кредити, які зараз за допомогою ось таких звернень намагаються впливати на нову владу, а ще недавно проводили мітинги проти неї», — розповів Дубинський.

Раніше Олександр Дубинський повідомив, що має докази, що Святаш системно фінансує організацію проплачених мітингів.

«Я з людьми спілкуюся, а вони кажуть: у нас мітинги йдуть, ми вам дамо документи, хто їх організовував. Дивлюся, а організатори і виконавці ті ж самі, які були під «1+1». І фінансує все це Дмитро Святаш. Тільки в даній ситуації він вже намагається мітингами задавити суди, ДБР, прокуратури і Агентство по управлінню активами (АРМА), тому що у нього вилучають його майно, яке було у заставі у одного з банків», — уточнив Дубинський. І зазначив, що недобросовісним боржникам банків при Президенті Володимирі Зеленському більше не вдасться піти від відповідальності: «При новій владі борги доведеться віддавати».

Нагадаємо, що мова йде про заборгованість за кредитами, які власники автокорпорації АІС Дмитро Святаш і Василь Поляков взяли в Укрсиббанку понад 10 років тому, і право вимоги яких нині належить групі DCH. Загальна сума зобов'язань за ці роки досягла 100 млн доларів.

Як відомо, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики делегував Олександра Дубинського, відомого журналіста-розслідувача правопорушень у фінансовому секторі, в конкурсну комісію з відбору незалежних членів наглядових рад банків. Конкурсна комісія складається з 5 представників (3 - від Кабінету Міністрів України, 1 - від Президента і 1 - від профільного комітету Ради).