Пожежники поскаржилися президенту Володимиру Зеленському на своїх керівників-корупціонерів.

Відео дня

Як передає кореспондент УНІАН, акція, організована громадською спілкою «Бойкот пожежних України», відбулась біля Офісу президента.

У заході взяли участь близько 30 працівників ДСНС. Серед учасників акції, були як діючі пожежники, які одягнули на обличчя медичні маски, щоб їх не впізнало керівництво і не покарало за участь в акції, так і ті, кого було звільнено за їхню громадянську позицію. Учасники акції прийшли під Офіс президента у спецодязі та касках, у яких виїздять на пожежі.

Читайте також"Ніхто не обіцяв, що буде легко": повний текст стенограми зустрічі Зеленського з головами фракцій

Як заявив у коментарі кореспонденту УНІАН один з активістів Максим Писарський, якого торік звільнили з посади начальника пожежного караулу пожежно-рятувальної частини м. Запоріжжя, він та його колеги прийшли повідомити президента, що в системі ДСНС серед керівного складу процвітає системна корупція.

"Здирають гроші із рядових пожежників, керівництво краде усе, що тільки можна, - паливно-мастильні матеріали, матеріальні цінності. Штат керівництва роздутий, а, власне, пожежників не вистачає", - сказав він.

Працівники пожежно-рятувальної служби передали главі держави Володимиру Зеленському звернення, в якому повідомили про стан справ у Державній службі з надзвичайних ситуацій та виклали свої вимоги і пропозиції.

Звернення до президента нараховує понад 400 сторінок. Саме звернення викладено на 14 сторінках. Все інше - копії відписок, які активісти-пожежники отримували на свої звернення впродовж останніх 5 років від попередньої влади. З Адміністрації президента, уряду, Верховної Ради їхні звернення відправляли на розгляд керівництву ДСНС, на яке пожежники і скаржилися.

"Порошенко наші листи ігнорував. Ми неодноразово писали щодо багатьох питань, а він спускав відповіді на тих, на кого скаржилися, - МВС і ДСНС. Ми просимо Зеленського: будь-ласка, не спускайте це звернення на МВС, ДСНС, розберіться власноруч", - наголосив Писарський.

Також він повідомив про інші проблеми у Держслужбі з надзвичайних ситуацій, зокрема про відсутність професійного навчання пожежників; про корупційну кадрову політику: професіоналів звільняють, а "куми-свати стають керівниками"; порушення техніки безпеки; отримання неякісних пожежних автомобілів.

"З чотирьох нових авто три не доїжджають до місць дислокації у пожежних частинах, а ті, що доїхали, максимум за 20 виїздів на надзвичайні ситуації ламаються. Мова йде про авто виробництва підприємства "Пожтехніка", яке пов’язане з керівництвом ДСНС. При цьому зламані машини не ремонтують за гарантією, а ремонтуються у пожежних частинах власними силами, запчастини отримують через корупційні схеми", - сказав Писарський.