Іван Баканов / Фото УНІАН

Колегія СБУ підтримала концепт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України» і представила основні положення законопроекту на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Про це повідомляє прес-центр СБ України.

«Наслідком ухвалення нової редакції Закону “Про Службу безпеки України” стане наймасштабніша реформа Служби безпеки за часів незалежності. Наразі ж, не очікуючи законодавчих змін, СБ України у межах існуючих повноважень розпочато реформування відомства. Зокрема, завершився перший етап функціонального обстеження існуючої структури Служби безпеки, результати якого стануть основою детального плану послідовних управлінських рішень в контексті реформування», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожБаканов анонсував скорочення штату СБУ

Очільник відомства Іван Баканов визначив пріоритетом перетворень наближення СБУ до кращих моделей спецслужб держав-членів ЄС і НАТО з урахуванням сучасних потреб України.

Також Баканов у виступі акцентував увагу на проблемах державної безпеки, які є наслідками військової агресії з боку Російської Федерації.

«Необхідність кардинальних змін у спецслужбі викликана швидкісною мутацією викликів, що впливають на рівень національної безпеки. Служба має не лише аналізувати загрози в режимі онлайн, але і передбачати нові, оперативно розробляючи «вакцини», що зможуть нейтралізувати загрози ще на етапі їхнього виникнення», ‒ заявив голова СБУ.

Зазначається, що результатом комплексної реформи СБУ за пріоритетними напрямками стане відмова від невластивих функцій та унеможливлення розслідування злочинів, що не становлять загрози державній безпеці України. Крім того, планується розширення контррозвідувального вектору роботи СБ України та ризик-орієнтований підхід до протидії загрозам державній безпеці.

Також в СБУ хочуть впровадити гнучку структуру, скоротити та перезавантажити кадровий склад. Разом з тим, передбачається підвищення рівня заробітної плати працівників служби.

Крім того, реформа передбачає демілітаризацію СБУ, деполітизацію її керівної вертикалі та призначення Голови СБУ на строк, що не збігається зі строком каденції Президента України.

Також планується вдосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами, формування розгорнутої системи демократичного цивільного контролю за діяльністю спецслужби.

Зазначається, що найближчим часом проект нової редакції Закону України “Про Службу безпеки України” буде презентовано міжнародним партнерам і подано Президенту України.