Генерал припускає залучення США до розв'язання конфлікту на Донбасі / фото УНІАН

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко заявив, що Україні необхідно об'єктивно оцінити ситуацію на Донбасі та ще раз "щільно пройтися" Мінськими домовленостями.

"Свій план щодо Донбасу я називаю планом правди і часу", – заявив він у коментарі «Обозревателю».

Читайте такожГолова Представництва НАТО в Україні підтримав «формулу Штайнмаєра»

Відео дня

"Ми хочемо миру? Значить, треба щось робити. Оскільки на Мінських домовленостях дуже багато зав'язано – дипломатії, санкцій та іншого, – значить, спочатку треба щільно пройтися ними. Або реалізовувати їх на прийнятних для України умовах, або остаточно відмовитися від них і шукати щось інше", – переконаний Романенко.

У цьому контексті генерал зауважив: на його думку, попередня влада не мала "реального погляду на речі", що й стало причиною тривалої війни.

Він вважає, що для встановлення миру на Донбасі необхідно "правдиво показати ситуацію, яка є всередині України з цього питання і зовні", а також "провести ретельну військову розвідку".

Романенко припустив: якщо "нормандський формат" на якомусь етапі зайде в глухий кут", до процесу можна залучити США.

У цьому контексті генерал провів паралель із загостренням арабо-ізраїльського конфлікту у 1973 році, коли США виступили на стороні Ізраїлю в його протистоянні проти коаліції арабських країн.

"Чим Трампа може зацікавити Україна? Нехай згадає історичний досвід. Американці можуть сприяти вирішенню військового конфлікту у Європі. Вони отримають свої Нобелівські премії миру, мир прийде на територію України. Ми використаємо це, щоб провести реформи, зміцнитися і дочекатися, коли Росія почне розвалюватися, щоб остаточно повернути Крим і налагодити всю ситуацію", – заявив Романенко.