Могеріні заявила, що впродовж п'яти років ЄС завжди був на стороні українських громадян / УНІАН

Віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні наголошує, що Євросоюз за останні п’ять років найбільше інвестував в Україну у порівнянні з іншими партнерами.

Про це Могеріні заявила під час дебатів у Європарламенті щодо ситуації в Україні.

Вона сказала, що коли почала виконувати свої обов’язки у 2014 році, питання України майже було єдиним на порядку денному закордонної політики Євросоюзу. 

Відео дня

Читайте такожЄвросоюз продовжує закликати Росію звільнити усіх українців – Могеріні

“І певною мірою я стурбована, що це питання вислизає немов би проблеми зникають. І я вдячна Європейському парламенту за включення цього питання у порядок денний. Це питання наступного понеділка також перебуватиме на порядку денному Ради ЄС із закордонних справ саме тому, що я хочу подбати, аби увага стосовно ситуації в Україні не зменшувалася у цей момент”, - заявила Могеріні. 

Вона висловила переконання, що з часу перших дебатів щодо України, які відбулися п’ять років тому, Україна пройшла дуже довгий шлях, що в першу чергу стало можливим завдяки налаштованості українських громадян, їхньої незмінної підтримки роботи заради кращої країни. 

У цьому зв’язку Могеріні заявила, що впродовж цих років ЄС завжди був на стороні українських громадян. 

“Після 2014 року ми зібрали для України найбільший пакет підтримки в історії Європейського Союзу – на суму понад 15 мільярдів євро. Ми інвестували більше в Україну, аніж будь-яка інша країна у світі. І жоден інший партнер не інвестував в Україну так багато, як ми це здійснили”, - наголосила Могеріні. 

При цьому вона відзначила, що Угода про асоціацію між Україною і ЄС вже сприяла вражаючому зростанню у торгівлі на майже 50%.

На її переконання, підтримка України з боку ЄС та співпраця вже мають “дуже відчутний вплив на життя людей”.

“Ми підтримали створення тисяч нових робочих місць та допомогли за допомогою децентралізації надати більш високої якості послуги для громадян”, – сказала Могеріні. 

Крім того, Могеріні наголосила, що 14 жовтня на засіданні Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ країн-членів ЄС вона разом з українським міністром Вадимом Пристайком мають заявити, що Євросоюз і Україна ніколи не були такими близькими.

Як повідомляв УНІАН, раніше президент США Дональд Трамп заявляв, що європейські країни виділяють Україні мало грошей порівняно з Америкою.