Ілюстрація / REUTERS

Печерський районний суд Києва зобов'язав Генеральну прокуратуру відновити провадження стосовно втручання НАБУ в президентські вибори в США.

Про це на своїй сторінці у Facebook 21 жовтня написав народний депутат Андрій Деркач, який і подавав скаргу з вимогою скасувати постанову Генеральної прокуратури щодо закриття кримінального провадження. 

Читайте такожВтручання України у вибори в США: адвокат Трампа показав листування демократів (фото)

Відео дня

Деркач переконує, що тепер ГПУ зобов’язана відновити кримінальне провадження про втручання у вибори в США, відкрите у 2017 році і закрите в січні 2019 року.

"Я також передам до ГПУ все оприлюднені мною матеріали, які отримав від журналістів-розслідувачів в рамках 11 кримінальних проваджень. Всі ці факти незаконних «зливів» інформації, а також втручання українських правоохоронців у внутрішню політику США повинні бути долучені до розслідування", – написав нардеп. 

Раніше народний депутат  Андрій Деркач оприлюднив інформацію про тиск американського посольства на правоохоронні органи України. Він показав документи, згідно з якими перший заступник директора НАБУ Гізо Углава роками передавав посольству США в Києві дані, які серед іншого могли вплинути на перебіг розслідування проти політичного опонента Дональда Трампа Джо Байдена і його сина Гантера. 

Нагадаємо, довкола президента США Дональда Трампа розв’язався скандал, пов'язаний з Україною. Видання The Washington Post повідомило про скаргу американського розвідника проти Трампа через розмову американського лідера з іншим іноземним лідером та дану Трампом  "тривожну обіцянку". Одним з політиків, з яким міг говорити глава Сполучених Штатів, називали президента України Володимира Зеленського. Згодом видання The Washington Post із посиланням на джерела повідомило, що Трамп під час розмови саме із президентом України Володимиром Зеленським тиснув на нього і вимагав розпочати розслідування проти компанії Burisma, якою керував син Джо Байдена - його конкурента на президентських виборах 2020 року. Також Трамп нібито наказав заморозити 400 мільйонів доларів військової допомоги для України за тиждень до телефонного дзвінка. 

У Конгресі США звинуватили Трампа у тиску на Україну та закликали опублікували стенограму розмови президентів Сполучених Штатів та України. Обидві сторони на це погодилися. 24 вересня голова Палати представників США Ненсі Пелосі ініціювала старт процедури імпічменту Трампа. Сам він назвав ситуацію, що склалася, "президентським харасментом". 

25 вересня Білий Дім оприлюднив стенограму розмови Трампа та Зеленського.

Вже 26 вересня американська розвідка оприлюднила текст скарги на президента США Дональда Трампа. Як і повідомляли ЗМІ, вона справді стосується розмови Трампа та президента України Володимира Зеленського та тривалого тиску, який, на думку розвідника, вчиняли США щодо України для особистих цілей американського президента. ТСН.ua розповів основні моменти доносу на Трампа - серед них інформація про неоднозначні контакти української сторони з Джуліані, скасування візиту Пенса до Києва та спроби Білого дому приховати все це.