Володимир Зеленський і Дональд Трамп / фото REUTERS

У Сполучених Штатах Америки оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову президента США Дональда Трампа і президента України Володимира Зеленського, яка відбулася 25 липня.

Текст скарги співробітника розвідки Сполучених Штатів в рамках програми захисту викривачів порушень від 12 серпня опубліковано сьогодні на сайті Постійного окремого комітету Палати представників США з питань розвідки.

Зокрема, скаргу спрямовано на ім'я голів комітетів з питань розвідки обох палат Конгресу - Сенату і Палати представників - Річарда Берра і Адама Шиффа відповідно.

Відео дня

У розсекреченому документі сказано, що, відповідно до джерел з Білого дому, Трамп під час телефонної розмови із Зеленським просував особисті інтереси.

Зокрема, розвідник стверджує, що Трамп прагнув чинити тиск на українського лідера, щоб отримати допомогу у переобранні на виборах у 2020 році.

У документі сказано, що Трамп хотів, аби українська сторона «ініціювала або продовжила розслідування стосовно колишнього віце-президента США Джозефа Байдена та його сина Хантера Байдена».

"При виконанні моїх офіційних обов'язків, я отримав інформацію від багатьох урядових посадовців США, що президент Сполучених Штатів використовує свої повноваження, аби домогтися втручання іноземної держави у вибори в США у 2020 році. Це втручання включає, серед іншого, здійснення тиску на іноземну країну, щоб провели розслідування стосовно одного з головних внутрішньополітичних супротивників президента. Особистий адвокат президента, пан Рудольф Джуліані, виступає центральною фігурою у цих зусиллях. Генеральний прокурор Вільям Барр схоже також має до цього стосунок", - наголошується у скарзі співробітника американської розвідки.

При цьому він заявив, що особисто сам не був свідком описаних подій, але вважає, що отримана ним інформація є достовірною, оскільки майже у всіх випадках фактичні обставини з багатьох джерел збігаються.

Читайте такожЄврокомісія відреагувала на стенограму розмови Трампа і Зеленського

Як повідомляв УНІАН, скандал між Білим домом і Конгресом розгорівся після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення про те, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, у якій йшлося, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами. У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій Хантера Байдена - сина впливового політика від Демократичної партії США, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

21 вересня конгресмени США звернулися до адміністрації Трампа з вимогою надати стенограму його розмови із Зеленським.

24 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. Згідно з документом, Трамп просив Зеленського вивчити справу проти Хантера Байдена.

Спікер Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес розпочинає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

Довідка УНІАН. В Україні розслідується справа про відмивання коштів на суму понад 33 млн доларів США при купівлі групи компаній Херсонської «нафтоперевалки», до якої було залучено компанії Wirelogic Technology AS, Digitex Organisation LLP, а також компанію екс-міністра екології, бізнесмена Миколи Злочевського Burisma Holdings Limited, членом ради директорів якої був Хантер Байден, син екс-віце-президента США Джо Байдена.

14 травня тодішній генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Україна готова передати правоохоронним органам США матеріали про розрахунки компанії Burisma. За його словами, в розпорядженні слідства є роздруківка всіх розрахунків, за якими кошти отримали, в тому числі, і громадяни США з гучними прізвищами. При цьому Луценко наголосив, що іноземці, які були залучені до управління компанією Burisma, не порушували українське законодавство.