Слідком РФ завершив розслідування щодо Рудьковського / фото УНІАН

Колишній міністр транспорту та зв'язку України, колишній народний депутат Микола Рудьковський, який перебуває під вартою в Росії, постане перед російським судом за нібито напад на посольство РФ у Києві.

Про це УНІАН повідомили у Слідчому комітеті Російської Федерації.

«У Головному слідчому управлінні Слідчого комітету РФ завершено розслідування у кримінальній справі стосовно Миколи Рудьковського, якого обвинувачують у нападі на посольство РФ (ч.2 ст.360 КК РФ)», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Путіна продовжують заманювати українців: хочуть визнати їх носіями російської мови

У Слідчому комітеті зазначили, що Рудьковський був оголошений у міжнародний розшук, а у 2018 році затриманий в аеропорту «Внуково» під час перетину кордону Росії.

За даними слідства, 14 червня 2014 року в Києві «громадяни України Володимир Назаренко, Володимир Романцов, Олексій Бакай та інші особи з числа активістів українських націоналістичних організацій «Правий сектор», «Азов» та інших «праворадикальних» об'єднань вчинили напад» на посольство Росії.

«Зазначені особи закидали адміністративну будівлю посольства камінням і намагались підпалити її за допомогою піротехнічних виробів. Озброївшись сокирами, палицями, ломами та іншими предметами, нападники також пошкодили дипломатичні автомобілі», - йдеться в повідомленні.

«Рудьковський, який прибув на місце події, приєднався до радикалів. У складі групи осіб він взяв активну участь у нападі на російську дипломатичну місію. Як вважає слідство, метою протиправних дій депутата та інших нападників було ускладнення міжнародних відносин Росії з Україною та іншими державами», - зазначили в Слідкомі.

Підкреслюється, що такі дії «завдали майнової шкоди Міністерству закордонних справ Росії на загальну суму понад 14 млн рублів».

Кримінальну справу стосовно Рудьковського виділено в окреме провадження й направлено до Генеральної прокуратури РФ для вирішення питання про затвердження обвинувального висновку.

У Слідкомі зазначили, що вживають заходів «щодо притягнення до кримінальної відповідальності інших співучасників нападу».

Як повідомляв УНІАН, 14 червня 2014 року вночі під час заходу на посадку в аеропорту Луганська пострілом із російського зенітно-ракетного комплексу бойовики збили військово-транспортний літак ЗСУ Іл-76. На його борту, крім дев'яти членів екіпажу, перебували 40 військовослужбовців. Всі вони загинули.

Прокуратура України відкрила кримінальне провадження за статтею «теракт».

Цього ж дня біля російської дипмісії в Києві відбулися масові заворушення.

6 лютого 2017 року в зв'язку з цим щодо подій 2014 року російським слідством заочно висунуто обвинувачення активісту об'єднання «Свобода» Володимиру Назаренку, Володимиру Романцову та колишньому депутату Верховної Ради України, екс-міністру транспорту та зв'язку Миколі Рудьковському.

У вересні 2018 року Рудьковського затримали в Росії й помістили під варту.