Детективи-аудитори працюватимуть у Міноборони щонайменше 2 місяці / mil.gov.ua

Національне антикорупційне бюро 8 листопада вилучило з Міноборони 15 томів документів за фактами закупівлі в минулі роки озброєння й техніки для потреб ЗСУ.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Читайте такожСправа Гладковського: САП та адвокати оскаржили рішення суду

Відео дня

Наразі бюро вивчає обставини внесення до державного оборонного замовлення вантажівок та їхню вартість.

Детективи перевіряють закупівлі у 2015-2019 роках санітарних автомобілів “Богдан-2251” та вантажних автомобілів “МАЗ-5316” і “МАЗ-6317”.

У рамках провадження з’ясовуються причини щорічного зростання на 30 відсотків ціни на ці автомобілі, а також законність та підстави укладання додаткових угод, які збільшували їхню вартість.

Детективи-аудитори працюватимуть у Міноборони щонайменше 2 місяці.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося про те, що син тодішнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший і його партнери вступили в змову з чиновниками. Вони скуповували запчастини до військової техніки та озброєння у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали стандартам якості, були завищені в рази.

Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. Таким чином група нібито отримала від "Укроборонпрому" не менш як 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називали другом екс-президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

4 березня Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського. САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні угоди в оборонній сфері.

4 березня журналісти оприлюднили нову частину розслідування щодо закупки комплектуючих за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким діючий керівник держконцерну Павло Букін і Гладковський нібито отримували "відкати" за поставки висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з яким НАБУ в грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптімумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її в список фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня ДБР відкрило провадження за фактами можливих зловживань службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби і НАБУ при розслідуванні справ про махінації в оборонній сфері (ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу).

5 липня стало відомо, що Гладковський очолив корпорацію "Богдан". 19 липня в корпорації "Богдан" заявили, що Гладковський перебуває за кордоном і не зможе прибути на допит в НАБУ.