Дональд Трамп / REUTERS

Колишній радник спецпредставника США в Україні Крістофер Андерсон заявив, що Держдепартамент рекомендував Білому Дому виступити з різкою заявою, що засуджувала б дії Росії у Керчі 2018 року. Втім, Дональд Трамп та високопосадовці це не підтримали.

Про це йдеться в опублікованих Конгресом США свідченнях екс-радника Волкера Крістофера Андерсона у рамках нової, публічної фази розслідування у справі про імпічмент президенту Дональду Трампу.

Читайте такожПомпео заявив, що США надали Україні справжню зброю для «боротьби з росіянами»

Відео дня

За його словами, він разом з Волкером підтримували ідею осуду росіян, але Трамп ввів «ембарго на будь-які заяви», пов’язані з підтримкою України.

Андерсон з серпня 2017 року працював на спеціального представника США в Україні Курта Волкера та обіймав посаду радника з переговорів України. Андерсон також тісно співпрацював з Марі Йованович, яку відкликали з посади посла США в Україні навесні.

Водночас заяву підтримали держсекретар Майк Помпео та посол США в ООН Ніккі Хейлі.

Андерсон розповів, що українська сторона постійно перепитувала в нього, чому Білий Дім не висловлює своєї підтримки.

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи в ЗМІ повідомлень, що представник розвідки Сполучених Штатів у рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа. 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі говорилося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена - Хантера Байдена.