Зеркаль знала про блокування військової допомоги / фото УНІАН

Про блокування безпекової допомоги Україні від США, яке відбулося 25 липня, в оточенні президента України Володимира Зеленського знали ще в липні. І намагалися приховати цю інформацію від громадськості.

Про це в інтерв'ю The New York Times заявила екс-заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль.

"У нас була ця інформація. Було згадано про деякі проблеми", - зазначила Зеркаль.

Відео дня

Вона уточнила, що особисто дізналася про блокування військової допомоги з дипломатичної телеграми, яку надіслало до МЗС Посольство України в США. Точної дати Зеркаль не пригадує, але каже, що це точно було до 30 липня.

Офіс президента також отримав цю телеграму.

"Ми отримали її одночасно", - запевнила Зеркаль.

Читайте такожЗеркаль про відставку: мене ніхто не примушував (відео)

Екс-заступниця глави МЗС першою серед високопосадовців розповіла, що про блокування безпекової допомоги офіційному Києві було відомо набагато раніше, ніж це дізналася громадськість. Тоді ж американські дипломати вимагали від Зеленського виступити із публічною заявою про початок розслідувань в Україні – проти сина конкурента Трампа на президентських виборах-2020 Джо Байдена, а також можливий вплив України на президентські вибори в США 2016 року.

Зеркаль стверджує, що після початку розслідування Палати представників Конгресу США щодо можливого імпічменту Трампа, Офіс президента Зеленського намагався приховати інформацію, яка могла б нашкодити Трампу.

У вересні Зеркаль мала зустріч із помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

"Його головним посланням було мовчати, не коментувати без дозволу", - заявила Зеркаль.

У жовтні Зеркаль повинна була летіти до США, де мала б обговорити з представниками Конгресу питання, які пов'язані із розслідуванням щодо можливого імпічменту Трампа. МЗС України цей візит скасувало.

Видання The New York Times звернулося до Офісу президента України за коментарями щодо заяв Зеркаль. Там на запит не відповіли. 

Читайте такожПристайко заперечив тиск Трампа на Зеленського

Як повідомляв УНІАН, в США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де сказано, що президент Дональд Трамп «пообіцяв» щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня, Трамп міг наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента Джо Байдена.

Прес-секретар палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського. В стенограмі йшлося, що Трамп просив Зеленського вивчити справу стосовно сина Байдена.

30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань «по команді» інших країн.