У ВР наголосили на необхідності урегулювати питання недоторканості / фото УНІАН

Верховна Рада України має розглянути зміни до законодавства в частині депутатської недоторканності, а також пропозиції президента до Виборчого кодексу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко на засіданні Погоджувальної ради лідерів фракцій та голів комітетів парламенту.

Читайте такожСАП: якщо Рада не внесе зміни до КПК, то недоторканність з нового року не буде скасована

Відео дня

Він зазначив, що в порядку денному на поточний тиждень дуже багато важливих законопроектів, зокрема пропозиції президента до Виборчого кодексу. Щодо цього документа робоча група, яка працювала над ним, дійшла згоди між усіма учасниками процесу.

За його словами, також необхідно на поточному тижні ухвалити зміни до законодавства щодо депутатської недоторканності, бо «1 січня може статися правова колізія, що нібито недоторканність знято, але реалізувати це неможливо».

«Ми сподіваємося, що народні депутати не почнуть прямо 1 січня якось так поводитися, щоб була потреба негайно реалізовувати скасування недоторканності. Але законодавчо це врегулювати обов’язково потрібно», - додав Корнієнко.

Як повідомляв УНІАН, 3 грудня парламент ухвалив у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до закону «Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів» (реєстраційний номер 2237).

Документом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими виключити норми щодо депутатської недоторканності. При цьому передбачити особливості початку досудового розслідування щодо народного депутата, його затримання, обрання запобіжного заходу та проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій. Зокрема, визначити можливість початку кримінального провадження, де ймовірним фігурантом є народний депутат України, виключно генеральним прокурором (особою, яка виконує його обовʼязки).

Також передбачається, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою чи домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, у тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, що відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, мають бути підтримані генеральним прокурором (виконувачем обов’язків генпрокурора).

Крім того пропонується визначити, що розгляд таких клопотань здійснюється слідчим суддею апеляційного суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, – слідчим суддею Вищого антикорупційного суду. При цьому передбачається можливість оскарження відповідних ухвал.

Також вносяться зміни до закону «Про статус народного депутата України», якими передбачити особливості юридичної відповідальності народного депутата. Ними передбачено, що народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп (відповідна норма передбачена Конституцією України).

Серед іншого передбачено з регламенту Верховної Ради виключити норми щодо порядку внесення та розгляду парламентом подань про надання згоди на притягнення народного депутата до кримінальної відповідальності, затримання чи арешту.