З 1 січня в Україні набув чинності закон щодо викривачів корупції / фото УНИАН

З 1 січня набув чинності закон щодо викривачів корупції.

Законом передбачено, що право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у 5 тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину. Йдеться про хабарі в понад 10 млн грн.

Читайте такожВ Україні набув чинності закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Відео дня

Розмір винагороди викривача становить 10% від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Він не може перевищувати 3 тисяч мінімальних зарплат.

Викривач зможе повідомити про корупційний злочин: уповноваженим безпосередньо на роботі (внутрішні канали), в ЗМІ або анонімно Національному агентству з питань запобігання корупції, чи іншим органам.

Анонімні повідомлення перевірятимуть, тільки якщо вони будуть містити інформацію про конкретну особу і факти, які можливо перевірити. Перевірка може тривати протягом 15 днів, а в разі необхідності її можуть продовжити до 30 днів.

У документі зазначено, що викривачі і члени їхніх родин будуть перебувати під захистом держави - їм можуть надати охорону. Незаконне розголошення або використання особою в своїх інтересах інформації про викривача, його близьких тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на один рік.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до закону «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції» 17 жовтня 2019 року.

13 листопада його підписав президент України Володимир Зеленський.

16 листопада документ був опублікований у парламентській газеті «Голос України».