REUTERS

Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок допускає, що літак компанії "Міжнародні авіалінії України" поблизу аеропорту імені Імама Хомейні (Тегеран) був збитий іранською ракетою, але закликає дочекатися результатів розслідування.

Про це Блок сказав журналістам у Брюсселі перед початком засідання Ради Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ щодо ситуації в Іраку та Лівії.

Зокрема, його запитали, якщо виявиться, що саме Іран збив український літак, які санкції можуть бути зі сторони ЄС, аби посилити тиск на Тегеран.

Відео дня

"Насправді, досить імовірно, що літак був збитий іранськими ракетами. Це важливо, щоби незалежне дослідження чітко вказало, що саме сталося. І тоді, це, звичайно, залежить від результату (розслідування - УНІАН) і іранської реакції на цей результат, буде зрозуміло, яким має стати наступний крок", - заявив Блок.

Читайте такожВ Ірані уламки українського літака згрібають бульдозером

При цьому він наголосив, що спочатку треба дочекатися незалежного розслідування. "На жаль, Нідерланди мають досвід розслідування катастрофи MH17 (збиття літаку Малайзійських авіаліній у небі над Донецькою областю - УНІАН), тому ми запропонували нашу повну підтримку Канаді, щоби поділитися нашим досвідом", - сказав Блок.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак МАУ, 167 пасажирів і 9 членів екіпажу загинули.

Літак, що виконував рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, вилетів з аеропорту о 6.10 за місцевим часом і зник з радарів через кілька хвилин після вильоту.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великобританії.

Причини трагедії встановлює іранська сторона із залученням, у разі погодження, правоохоронних підрозділів і компетентних органів інших країн. В Ірані також перебуває група українських експертів.