САП закрила справу проти Охендовського / фото: УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила справу проти екс-голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського.

Про це йдеться у відповіді Національного антикорупційного бюро на запит УНІАН щодо перебігу досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні.

«За рішенням процесуального керівника у провадженні - прокурора САП - кримінальне провадження №52016000000000166 від 30.05.2016 закрито на підставі ст.284 КПК України», - йдеться у відповіді НАБУ.

Відео дня

Читайте такожСправа про розкрадання в "оборонці": екс-директора "Спецтехноекспорту" судитимуть за розтрату 55,5 мільйонів гривень

У статті 284 (Закриття кримінального провадження та провадження щодо юридичної особи) КПК України вказані умови, за яких кримінальне провадження закривається.

Як повідомляв УНІАН, 30 травня 2016 року НАБУ почало розслідування за заявою колишнього першого заступника голови СБУ Віктора Трепака. Він повідомив, що передав НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів на суму майже 2 млрд доларів ряду колишніх і нинішніх високопосадовців, серед яких і на той час голова ЦВК Охендовський.

Охендовському було повідомлено про підозру в одержанні хабарів в особливо великих розмірах, а саме коштів з так званої «чорної каси» Партії регіонів. Загальна сума хабарів, інкримінованих підозрюваному, становить понад 160 тис. доларів.

У НАБУ повідомили, що достовірність підписів Охендовського у так званій «чорній бухгалтерії» Партії регіонів засвідчили дві експертизи.

Водночас, Охендовський заявляв про свою невинуватість і висловлював упевненість, що справа проти нього «розвалиться».

9 червня 2017 року САП призупинила слідство у справі проти Охендовського до отримання відповідей щодо надання міжнародної правової допомоги.

У травні 2018 року керівник САП Назар Холодницький призупинив розслідування справи.

15 січня 2019 року Центр протидії корупції повідомив, що Київський апеляційний суд відмовив САП у задоволенні скарги на рішення Печерського районного суду Києва про зобов’язання прокуратури закрити або направити до суду справу за підозрою Охендовського в одержанні хабара. Таким чином, САП зобов’язана була закрити або передати справу Охендовського до суду.