Ілюстрація / REUTERS

Україна і інші сусіди Росія, яка після рішення Путіна змінити Конституцію РФ і перетворити її, тим самим, у «тотальну державу», тепер опиняться в набагато більшій небезпеці, ніж були раніше.

Про це у авторській програмі засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона розповів російський економіст, колишній радник Путіна, старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

Читайте такожУкраїна протистоїть проявам ксенофобії, антисемітизму та нетерпимості, які походять з Росії - МЗС

Відео дня

Він зазначив, що в першу чергу небезпека стосується України і Білорусі.

«І Україна, й інші країни, які виявилися сусідами тотальної держави, тепер опиняться в набагато більшій небезпеці, ніж були раніше. Зрозуміло, що ні пан Медведєв, ні інші сисліби («системні ліберали» у РФ – ред.) ніколи не чинили і навіть не намагалися чинити будь-якого опору агресивним імперським планам кремлівських силовиків. Але зараз немає взагалі нікого, хто за своєю природою відрізняється від силовиків, у керівництві держави. Тому можна очікувати лише нових етапів провокацій і реалізації нових імперських сценаріїв. Насамперед, звісно, стосовно України і Білорусі, але й стосовно інших держав теж», – зазначив екс-радник Путіна.

Як повідомляв УНІАН, 15 січня Путін оголосив щорічне послання до Федеральних зборів, у якому запропонував внести зміни до Конституції РФ.

Він запропонував закріпити в Конституції статус і роль Державної ради; затвердити пріоритет Конституції РФ над міжнародними договорами; посилити взаємодію між державними та муніципальними органами влади; дати право Держдумі утверджувати прем'єр-міністра, а також за його поданням всіх його заступників і федеральних міністрів.

Крім того, президент РФ запропонував внести поправку про обов'язкове дотримання критеріїв (громадянство і термін проживання) членами уряду, парламенту і керівниками суб'єктів федерації та про посилення вимог до президента (терміни на посаді).

За його словами, за зміни до Конституції буде запропоновано проголосувати громадянам Росії. У 2024 році у Путіна закінчуються президентські повноваження, і згідно з Конституцією РФ він не може більше балотуватися на пост глави Російської держави.

Також 15 січня, після звернення президента РФ Володимира Путіна до федеральних зборів уряд Дмитра Медведєва подав у відставку.

16 січня новим прем'єром РФ став Михайло Мішустін, який змінив на цій посаді Дмитра Медведєва.