REUTERS

Більше мільйона людей, 90% з яких були євреями, загинули в концтаборі «Аушвіц-Біркенау» до того, як радянська армія визволила його в’язнів 27 січня 1945 року. Найбільший німецький табір смерті на території Польщі став всесвітньо відомим символом нацистського зла. Однак, 75 річниця цього визволення стала політичним полем битви.

Як пише The Economist, одна з церемоній вшанування пам’яті відбудеться у Польщі 27 січня на території концтабору. Президент Росії Володимир Путін збирається бойкотувати цей захід. Інший відбувся на чотири дні раніше на меморіалі Голокосту в Єрусалимі під назвою Яд Вашем. Польський президент Анджей Дуда бойкотував цю церемонію, тому що йому не дали змогу виголосити промову на ній на відміну від Путіна.  В Яд Вашем пояснили, що лідери лише країн-визволителів отримали право говорити. Хоча Німеччина теж отримала таку можливість.

Читайте такожПутін прирівняв русофобію й антисемітизм у контексті Другої світової війни

Відео дня

Антипатія між Польщею й Росією дуже давня. Але в останні місяці Путін розпалив цей вогонь, запустивши один з найбільших пропагандистських наступів за 20 років його правління, який можна порівняти з його промовою проти НАТО на Мюнхенській конференції в 2007 році. Цього разу він спробував перевернути з ніг на голову всю історію агресії СРСР в Східній Європі. Ключовий момент у цій історії  відбувся в серпні 1939 року, коли Адольф Гітлер і Йосип Сталін підписали пакт про ненапад й домовилися поділити східноєвропейський регіон. Наступного місяця нацистські й радянські війська вторглися в Польщу, а Друга світова війна почалася.

Однак, 20 грудня на зустрічі лідерів пострадянських країн Путін виступив з годинною презентацією, під час якої звинуватив Польщу й її західних союзників у початку війни. Він зауважив, що Варшава перед тим утворила антирадянський союз з Берліном й брала участь у поділі Чехословаччини в 1938 році. І нібито тому у неї немає права виставляти себе в ролі жертви. Після цього Путін сказав приголомшеній аудиторії, що у СРСР нібито не було іншого вибору, як укласти угоду з Гітлером, оскільки західні держави не об’єдналися б з ним проти нацистів.

Читайте такожDie Welt: Угода Гітлера зі Сталіним досі розділяє Європу, і Україна – одна з жертв

«Радянський Союз ніколи нічого не відбирав у Польщі», - додав він, забувши згадати про те, як радянські війська знищили 20 тисяч поляків у Катинському лісі в 1940 році, а також про те, як Москва встановила комуністичну диктатуру в Польщі після війни.

Через кілька днів після виступу, виголошуючи промову перед російськими генералами й депутатами, Путін цитував депешу польського посла в нацистській Німеччині за 1938 рік, яка хвалила план Гітлера депортувати євреїв у Африку.

«Покидьок, антисемітська свиня», - сказав Путін.

Лідери польської європейської громади зауважили, що посол Йозеф Ліпський допоміг євреям втекти з Німеччини в Польщу перед війною. Вони застерегли, що викривлення історії війни загрожує «основі сучасної європейської ідентичності». Вірогідно, саме в цьому й полягає мета Путіна. Він вважає це самообороною. Російський режим експлуатує святкування радянської перемоги над нацистами, сподіваючись, що росіяни будуть асоціювати нинішній Кремль з історичними перемогами. У вересні Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує пакт Сталіна з Гітлером. Документ також засудив «фашистський, сталіністський й інші тоталітарні й авторитарні режими», а також закликав до «опору проти сучасних загроз для демократії». Це завуальований удар по Москві.

Читайте такожУ Латвії мають намір ухвалити резолюцію проти спроб "переписування історії" з боку РФ

Щоб вдарити у відповідь пропагандисти порадити Кремлю використати розкол між Польщею й ЄС, який виник через скорочення незалежності польського судочинства. У 2018 році Варшава нашкодила довірі до себе, ухваливши закон, який забороняє говорити, що поляки були колабораціоністами під час Голокосту (хоча деякі з них справді були).  Як повідомили російські ЗМІ, під час дискусії істориків Федір Гайда з Московського державного університету описав таку стратегію.

«Якщо нам і європейським бюрократам потрібен спільний ворог, гадаю, Польща – перший кандидат. Наш головний союзник тут – це Ізраїль. Цю тему потрібно розвивати: євреї у червоній армії і так далі», - сказав він.

У Ізраїлю є свої причини поводитися добре з Росією, яка стала головним гравцем у Сирії. Путін також популярний серед російських іммігрантів в країні. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху використовував фото з Путіним під час передвиборчої кампанії. Все це не пов’язано з історією, яка завжди стає жертвою політичних битв сучасності.