Оприлюднено інформацію про прогули депутатів в перший місяць дії закону про "депутатські штрафи"  / фото УНІАН

Народним депутатам у листопаді 2019 року через прогули засідань комітетів та неучасть у голосуваннях на засіданнях Верховної Ради в сумі не виплатили майже три мільйони гривень.

Читайте такожРада планує на наступній сесії розглядати зміни до Конституції щодо зменшення кількості нардепів – Разумков

Про це повідомляє громадський рух «ЧЕСНО» посилаючись на відповідь Головного організаційного управління Апарату ВРУ на запит активістів.

Відео дня

Так, за листопад 2019 року відповідно до розпорядження голови Верховної Ради, 78 народним депутатам припинили відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням ними депутатських повноважень. 

Наголошується, що прогульники були у всіх фракціях і депутатських групах, а також серед позафракційних депутатів. Втім, найбільший відсоток депутатів-прогульників виявився у фракції ОПЗЖ: там без “депутатських” залишились 50% нардепів.

Серед прогульників засідань комітетів – п’ятий Президент України Петро Порошенко, голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко, співголова фракції ОПЗЖ Вадим Рабінович, родина Льовочкіних та член "Опозиційного блоку" Вадим Новинський.

За даними Апарату ВР, протягом листопада 2019 року 71 народний обранець без поважних причин не брав особистої участі у більш як 30% голосувань при прийнятті рішень на пленарних засіданнях Верховної Ради. Стверджується, що найбільша кількість пропущених голосувань на пленарних засіданнях в листопаді – у депутатів від “Слуги народу” Олександра Дубінського (93,3%), Олексія Жмеренецького (93,3%) та екс-депутата Олексія Кучера (93,3%; призначений головою Харківської ОДА), позафракційного мажоритарника Дмитра Шенцева (91,8%) та представника ОПЗЖ Юрія Солода (91%).

Крім того, у листопаді 23 народні депутати без поважних причин не брали особистої участі у більш як 50% засідань комітетів Верховної Ради України, до складу яких їх обрано.

Варто зазначити, що серед прогульників є й керівництво комітетів ВРУ, більшість з яких – представники фракції ОПЗЖ. Cеред прогульників листопада найбільший відсоток фракції (50%) – це представники саме ОПЗЖ.

У фракції “Голос” лише одну депутатку позбавили виплат за листопад – Лесю Василенко, яка пропустила 57 голосувань (42,5%) у цьому місяці. У коментарі ЧЕСНО вона зазначила, що пропустила через хворобу два дні голосувань – 12 та 13 листопада.

ЧЕСНО

Нагадаємо, в Україні 1 листопада 2019 року набув чинності закон щодо припинення відшкодування народним депутатам витрат на депутатські повноваження за прогули. Закон був опублікований у парламентському виданні «Голос України» 29 жовтня.

Законом встановлюється, що, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30% голосувань при прийнятті рішень на пленарних засіданнях парламенту або у більш як 50% засідань комітету ВР, до складу якого його обрано, такому депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.